Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Fotografeer je Wing samen met een molen

Moderator: pieter

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 15 jan 2022, 13:05

Christa is molenaar én bakt brood van haar eigen gemalen meel: ‘Je hebt echt je zintuigen nodig’

Afbeelding
Het begon met het kopen van een zakje meel, nu runt Christa Bruggenkamp molen ‘De onderneming’. Beeld Sjaak Verboom

De Friese Christa Bruggenkamp (30) is molenaar én bakt brood van haar eigen gemalen meel. Met de Nationale Molendag dit weekend, vertelt ze hoe ze als een van de weinigen deze twee ambachten combineert.

Jette Pellemans 9 mei 2021,

Dat de klanten van Christa Bruggenkamp begaan zijn met haar en de bakkerij, bleek toen zeven maanden geleden dochter Sophie geboren werd. Overstélpt werden Christa en haar man Chris met zelfgemaakte cadeaus: een romper waar een klant zelf het logo van haar bedrijf op had geprint, een gehaakte rammelaar in de vorm van een croissant, zelfs een minibakfiets waarmee de kleine Sophie later broodjes kan rondbrengen.

“Omdat we zo’n kleinschalig bedrijf zijn, bouw je best een band op met klanten”, vertelt Bruggenkamp, in het Friese Witmarsum bekend onder haar bedrijfsnaam Mevrouw de Molenaar. “Klanten hebben gezien hoe ze eerst hier het brood in het halletje van ons huis konden ophalen en dat er nu een volledige bakkerij staat. Ook zagen ze mijn buik natuurlijk steeds groeien. Ze waren er enorm bij betrokken.” Zes jaar geleden, toen Bruggenkamp de molen in het vizier kreeg, was het haar doel om het een ontmoetingsplek voor het dorp en omstreken te laten zijn. “Ik geloof dat dat wel een beetje gelukt is.”

Aanstekelijke enthousiasme

Tijdens het interview brabbelt baby Sophie er rustig op los op haar speelkleed in de verbouwde molenaarswoning. Ernaast staat ‘De onderneming’, een achtkantige korenmolen uit 1850. Zes jaar geleden ging Bruggenkamp, geboren en getogen in het nabijgelegen Schraard, er een zakje meel halen en de rest is geschiedenis. “Ik raakte aan de praat met de molenaar en de vrijwilligers, en hun enthousiasme werkte aanstekelijk. Het werken met je handen heeft me altijd al gefascineerd. Ik studeerde toen nog aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en besloot ter plekke dat mijn afstudeerproject over deze molen moest gaan.”

De toenmalige molenaar was blij met het enthousiasme van een twintiger én had nog geen opvolger. Dus ging het snel. Bruggenkamp somt op: in 2015 afgestudeerd, 2016 bij de molen komen wonen, 2017 bakkersopleiding, 2018 begonnen met bakken vanuit huis, 2019 molenaarsopleiding afgerond. Met tussendoor een verbouwing, een baby en tot eind 2019 een baan ernaast als verkoopmedewerker binnendienst. “Het was erg druk om alles telkens te combineren”, zegt ze met gevoel voor understatement. “Maar ik werk altijd volgens het motto: ik ga het gewoon doen en dan zie ik wel hoe het komt.”

Productieketen binnen 5 kilometer

Ondertussen stort ze zich volledig op haar eigen onderneming en staan haar werkweken vooral in het teken van de bakkerij, die ze samen met collega Jippe Braaksma runt. In het weekend komen zo’n honderd klanten op bestelling brood, koek en taart kopen. Afhankelijk van de wind en de meelvoorraad maalt ze ongeveer één keer per week. “Dat dit allemaal op één plek gebeurt, geeft wel een bepaalde lading aan het brood. Het graan waarmee we bakken komt ook uit Witmarsum, dus de gehele productieketen bevindt zich allemaal binnen een straal van 5 kilometer. Dat spreekt mensen wel aan.”

Volgens Bruggenkamp is er maar een handjevol molenaars die het malen en bakken combineren. Toch hebben de twee ambachten best overeenkomsten. “Bij beide ben je continu bezig om het proces te sturen. Draait de molen te snel? Dan verander je de zeilvoering op de wieken. Is het vochtig weer als je gaat bakken? Dan reageert het deeg anders en moet je daar je handelingen op aanpassen. Je hebt echt je zintuigen nodig – voelen, kijken, proeven.”

Maaldag op de molen

En dan die lekker Hollandse vraag: kun je daar nou een beetje van leven? “Ha, die vraag krijg ik vaker”, lacht Bruggenkamp. “We kunnen er een boterham mee verdienen omdat het een onderneming is met verschillende takken. We hebben de weekendbakkerij, leveren brood aan de horeca, verzorgen bak-workshops en bedrijven kunnen een ‘maaldag’ bij ons boeken.”

Door corona liep ze een hoop inkomsten mis, al werd dat gedeeltelijk gecompenseerd door de toegenomen vraag van het lokale brood.

Bron, https://www.trouw.nl/binnenland/christa ... ~b1270972/

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 15 jan 2022, 13:13

Tieners Coen, Sander en Willem zijn in opleiding tot molenaar. ‘Ouderwets? Molens zijn de basis van windenergie, dat is enorm modern’

Reportage Molenaarsambacht
Afbeelding
De jonge molenaars Coen, Sander en Willem. Beeld Reyer Boxem

Drie tieners bereiden zich voor om op hun achttiende een eigen molen te bestieren. Straks volgen zij de oudste generatie vrijwillige molenaars op.

Sophia Wouda 15 januari 2022,

Drie tieners klimmen langs kleine trappen en ladders naar de top van korenmolen De Vlijt in het Drentse Diever. Een trapleuning is er niet, het enige houvast biedt een touw dat vanuit de nok naar beneden ­bungelt. Dit geklauter is wel even wat anders dan een lesje Latijn, merkt Willem (16) op.

Coen (17), Sander (16) en Willem volgen een opleiding tot vrijwillig molenaar. Op hun achttiende mogen ze examen doen, waarna ze naar een eigen molen kunnen solliciteren. Het ambacht is vooral in trek bij pensionado’s, maar het Gilde van Vrijwillige Molenaars, dat vandaag zijn 50-jarig jubileum viert, wil ook graag jongeren aantrekken. Zij kunnen dan oude molenaars vervangen die binnenkort stoppen.

‘Molens zijn de basis van windenergie’

Sander, Willem en Coen werden alle drie al jong gegrepen door het molenvirus. “De eerste keer dat ik een molen zag, was ik vier”, zegt Willem. “Ik vond het meteen geweldig.” Nu zijn ze elke zaterdag te ­vinden op ‘hun’ molen, waar ze hun opleiding krijgen van ervaren gildeleden. Een ouderwetse hobby? Nee, vindt Sander. “Molens zijn de basis van windenergie, dat is juist enorm modern.”

Volgens gildevoorzitter Erik Kopp maakten de lockdowns molens weer hip. “Mensen zijn op zoek naar duurzaamheid en willen weten waar hun voedsel vandaan komt. De laatste twee jaar hebben molenaars het superdruk omdat mensen zelf brood zijn gaan bakken.”

Feit blijft dat het Gilde vooral ouderen trekt. Volgens de drie tieners is dat omdat de meeste van hun leeftijdsgenoten geen idee hebben wat zich in een molen afspeelt. “Ze moeten eens komen kijken”, zegt Willem. “Dan zien ze welke verhalen en techniek erachter schuilgaan”, vult Coen hem aan.

‘Bizar dat ze dit al zo lang geleden hebben ontwikkeld’

Want dat is wat zij er zo leuk aan vinden: de techniek en geschiedenis. “Een molen zit zo ingenieus in elkaar. Bizar dat ze dat zo lang geleden al ontwikkeld hebben”, zegt Sander. “Maar misschien heb ik wel wat oubollige interesses voor mijn leeftijd.”

Daar is instructeur Meint Noordhoek (73) het niet mee eens. “Je kunt ook zeggen dat Sander een heel brede interesse heeft.”

Sander geeft een rondleiding door De Vlijt en vertelt enthousiast allerlei technische verhalen over de werking ervan. “Moet je hier eens voelen”, zegt de molenaar in spe bij het aandrijfrad onder de molenkap. Het hout is spiegelglad geworden door de wrijving. Sander haalt er een pot met wit bijenvet bij. “We vetten de tanden van raderen in om alles soepel te laten lopen.”

Coen en Willem doen hun opleiding elders. Coen is zelfs nog nooit in De Vlijt geweest, hij heeft speciaal voor dit bezoek zijn fotocamera mee­genomen. De molenaarsleerlingen gaan wel vaker op excursie door het land. De mooiste molen van Nederland? “Die staat in Rolde!”, zegt ­Willem. Daar is hij in opleiding.

De zoektocht naar jongeren is nog niet klaar, maar voorzitter Kopp is positief over de toekomst. Het gaat goed met het ambacht. En sinds Unesco in 2017 molens op de lijst van cultureel erfgoed heeft gezet, worden ze goed beschermd. Kopp: “We zijn nu al bezig dingen vast te leggen voor ons 100-jarig jubileum.”

Ook Sander heeft vertrouwen in de toekomst van het molenaarschap. “Dat is het voordeel van jong beginnen: wij kunnen dit nog jaren doen.”

Bron, https://www.trouw.nl/binnenland/tieners ... 4_yi6Wl__Q

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 16 jan 2022, 13:48

Prinses Beatrix opent Jaar van de Molenaar tijdens 50-jarig jubileum van het Gilde van de Vrijwillige Molenaars

Afbeelding
Nieuwsbericht 13-12-2021

Vanwege de geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zal de opening van het Jaar van de Molenaar in aangepaste vorm plaatsvinden.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent op zaterdagmiddag 15 januari het Jaar van de Molenaar tijdens de jubileumviering van het Gilde van de Vrijwillige Molenaars. Dit jaar viert het Gilde haar 50-jarig jubileum in het Zaans Museum in Zaandam. In Zaandam werd in 1972 het eerste molenaarsexamen afgenomen.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaas leidt mensen op die monumentale wind- of watermolens willen laten draaien en/of er mee willen malen. Momenteel zijn er ongeveer 1600 molenaars actief om de 1100 molens in Nederland regelmatig te laten draaien of malen. Zo blijft cultureel erfgoed voor de toekomst behouden. Het Gilde heeft in elke provincie een afdeling die de opleiding voor molenaars in hun provincie verzorgt. In 2017 heeft UNESCO het ‘Ambacht van Molenaar’ uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Nederland wordt internationaal als gidsland gezien als het gaat om het opleiden van molenaars.

Na toespraken van enkele molenaars en één van de oprichters van het Gilde opent Prinses Beatrix het Jaar van de Molenaar. Aansluitend spreekt zij met diverse molenaars over hun ervaringen en het belang van de opleidingen voor de beroepsgroep.

Afbeelding

Bron, https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/n ... KdIu7ZDYLI

https://www.facebook.com/HetKoninklijkHuis


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 29 jan 2022, 11:27

Beschermende pleisterlaag voor Twee Gebroeders

Afbeelding
Het aanzicht van de molen zal veranderen.

27 januari 2022

WIJK EN AALBURG - Korenmolen De Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg is een in baksteen opgetrokken stellingmolen. De molen kampt sinds jaar en dag met ernstige regendoorslag door de westgevel. Een beschermende pleisterlaag moet uitkomst bieden.

De molen is gebouwd in 1872 en kwam in 1968 in eigendom van molenstichting Het Land van Heusden en Altena èn werd aangewezen als rijksmonument. De molenstichting zorgt er samen met vrijwillige molenaars voor dat de molens blijven draaien en zo bewaard blijven voor de toekomst.

Droge molen

Molen De Twee Gebroeders kampt al sinds jaar en dag met ernstige regendoorslag door de westgevel. In het verleden is al van alles geprobeerd om dit vochtprobleem op te lossen met behoud van het aangezicht van de molen. Dit is echter niet voldoende gebleken. De molen gaat zienderogen achteruit en de molenaar houdt met heeft veel moeite de molen draaiende. Voor het produceren en opslaan van het biologische meel is immers een droge molen nodig.

Vergunning

De molenstichting wil nu een vochtwerende pleisterlaag aanbrengen op de westzijde van de molen om het vochtprobleem definitief een halt toe te roepen. Dat betekent dat het aangezicht van dit rijksmonument gaat veranderen. Hiervoor is een omgevingsvergunning vereist. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Altena en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben in het vooroverleg aangegeven dat de aantasting van de buitenkant voor hen niet acceptabel is.

Gemeente Altena wil medewerking verlenen aan de aanvraag van een omgevingsvergunning door de molenstichting voor de beschermende pleisterlaag op de westzijde van de molen. Met deze oplossing kan de molenaar blijven draaien en blijft de molen behouden voor de toekomst.

Bron, Altena.Net

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 29 jan 2022, 11:43

Bauke Bos maakt en houdt alles draaiende

Afbeelding
CULTUUR ONDERNEMEN VRIJWILLIG WERK

SINT NICOLAASGA – Jaarlijks wordt er in Sint Nicolaasga de Oldtimershow georganiseerd. De organisatie hiervan is in handen van de “gedreven” Sint Nykster Bauke Bos. Naast organiseren mag hij ook graag motoren restaureren. Hoe is het allemaal begonnen…

Het begon op een show

De liefde voor oude motoren en tractors is al op jeugdige leeftijd ontstaan. Op een show zag hij een stationaire motor draaien. En dat leek hem leuk! In het dorp Scharnegoutum, waar hij destijds woonachtig was, woonde ook een vertegenwoordiger in melkmachines. Deze man heeft hij toen gevraagd of hij nog motoren te koop wist. Door hem is hij verwezen naar iemand die een dergelijke motor had staan. Deze heeft hij gekocht en helemaal opgeknapt.

Daarna wou hij graag een tractor kopen. Zijn vader zei toen, ”als je wat wilt dan moet je een Schlüter kopen”. Dit is een vrij duur merk. Van 1937 tot 1993 zijn er hier namelijk maar 50 duizend exemplaren van gemaakt. In vergelijking met de Massey Ferguson TEF daarvan zijn in 10 jaar tijd 500 duizend van gemaakt.

Toevallig was er een veiling in Tjerkgaast en daar stond tussen de goederen een “Schlüter 1 cilinder tractor”. Hier wou hij op bieden. Maar Bauke moest ook naar school. Op advies van de veilingmeester heeft hij een schriftelijk bod gedaan op de avond voorafgaand van de veiling. De volgende dag werd zijn moeder gebeld dat Bauke de tractor kon ophalen. Het was gelukt!

Zijn vader heeft hem veel geholpen met het restaureren. Van hem heeft hij veel geleerd en ook door heel veel zelf te doen want hij had geen technische opleiding. Zijn zoon heeft wel een technische opleiding en is net zo enthousiast als zijn vader en is ook al druk aan het restaureren. Het zit in de familie kun je wel zeggen.

Afbeelding

Opleiding vrijwillig molenaar

Nadat hij van de MEAO kwam, zat hij zonder werk. Bauke had altijd interesse in molens. In IJlst is hij de opleiding tot vrijwillig molenaar gaan volgen bij houtzaagmolen “De Rat”. Even later leerde hij zijn vrouw Wieb kennen, die in Scharsterbrug woonde. Daar stond ook een molen, “De Skarrenmoune”. Hij heeft de brugwachter van Scharsterbrug gevraagd wie hiervan de molenaar was. In 1996 kon hij hier voor het eerst aan de slag als molenaar. Dit heeft hij 20 jaar gedaan tot dat in 2003 de Stichting “Skarrenmoune” opgegaan is in Stichting “Penninga’s Molen”.

Omdat hij ook geïnteresseerd was in oude stationaire motoren, heeft hij samen met een collega vrijwilliger in 2000 de oude dieselmotor in de “Griene Moune” in Joure gerepareerd. Daarna hebben ze samen deze molen onder hun hoede gekregen. Deze molen was eerst nog in eigendom van de gemeente. Later heeft de gemeente alle monumenten ondergebracht bij Stichting Behoud van Rijks Monumenten (BRM) Toen de “Griene Moune” in 2016 in beheer kwam bij de St. BRM, werd Bauke door St. Penninga’s Molen min of meer aan de kant gezet. Ze wilden niet dat hij voor 2 verschillende stichtingen de molens liet draaien. Dit was best een “pijnlijk moment” voor Bauke. Nu is hij alleen nog molenaar van de “Griene Moune” in Joure. Vaak is hij hier op de zaterdagochtenden te vinden en als er wind staat. Dit doet hij nu alweer zo’n 20 jaar.

De “Griene Moune” was een bouwval. Er werd alleen nog maar gedraaid op de motor. Na een flinke storm in januari 2007, was de bovenkant van het dak eraf gewaaid. Hij werd toen door de gemeente gebeld om te helpen opruimen en de schade op te nemen. Bauke dacht ik bel “Omrop Fryslân”. De stormschade aan de molen is toen in het nieuws gekomen. Waardoor hij de molen extra onder de aandacht heeft gebracht, ook bij de gemeente. Anderhalf jaar later was het bestek geschreven en kon er worden begonnen met het restaureren van de molen.

Oldtimershow Sint Nicolaasga

Dit evenement heeft hij in het jaar 2000 opgestart. Eerst met 5 tractoren, 5 auto’s en wat materiaal uit het dorp. Langzaam aan werd het steeds groter. “Als ik een oldtimer tegenkwam, hield ik deze aan, met de vraag op ze ook de show wilden staan”. Zo is het gestaag gaan groeien. “Nu hebben we jaarlijks zo’n 100 deelnemers”. Bauke, zijn vrouw Wieb en een vrijwilliger vormen het hoofdbestuur. Verder helpen zo’n 10 tot 15 vrijwilligers jaarlijks mee. Ieder heeft zo zijn taak tijdens deze dag.

In 2017 is de Oldtimershow een stichting geworden. Stichting O.T. & T.O. (Oldtimer & Tuningshow Organisatie) Sint Nyk. In het begin (2000) had Bauke voor het evenement een privé bankrekening geopend. Maar toen hij in een WW-situatie belandde, legde de gemeente beslag op onder andere het spaargeld van de Oldtimervereniging. “Terwijl de gemeente hier geen recht op had!” Dat was verenigingsgeld. Om dit niet weer te laten gebeuren, is de Stichting O.T. & T.O. St. Nyk opgericht.

“De Oldtimershow organiseren geeft een kick.” Aan het begin van de dag is het altijd spannend, loopt het wel? Je ziet de deelnemers allemaal binnenkomen en wijst ze door naar hun staanplaats. Je houdt de hele dag alles wat in de gaten en helpt elkaar waar nodig. En als alles dan goed verlopen is, dan geeft dat een heel goed gevoel. Ook samen met het team wat achter je staat. Op zo’n dag doe je ook weer leuke contacten op. Zo wordt Bauke naderhand ook wel eens gebeld voor hulp bij motorproblemen. En dan lukt het soms om het probleem telefonisch op te lossen. “Dat is toch prachtig!”

Afbeelding

Een gedreven vrijwilliger

Al sinds 1985 is Bauke Bosma al actief als vrijwilliger. Het begon bij de 2-jaarlijkse rommelmarkt in Scharnegoutum, waar hij is opgegroeid. Tot voor kort was hij hier nog steeds vrijwilliger. Helaas is de rommelmarkt een paar jaar geleden opgeheven. Vanaf de lagere school is hij al lid van de damclub Fries spel ”De Stadige Strikers” in Scharnegoutum waarvan hij de laatste 12 jaar in het bestuur zit.

Voor de Historische Motor en Tractor vereniging (HMT) is hij sinds 1994 regiocorrespondent voor het blad “De Klep”. Hij interviewt hiervoor hobbyisten in de regio. Maar hij heeft bijvoorbeeld ook het hele restauratieproces van zijn tractor hierin beschreven. En hoe je een evenement organiseert.

Het is niet voor niets dat Bauke in het jaar 2011 een lintje ontvangen heeft als Lid in de Orde van Oranje-Nassau, op basis voor zijn tomeloze inzet als vrijwilliger en wat hij tot op heden nog steeds doet. Wat het aannemen van vrijwilligerswerk betreft, is hij toch wel wat kieskeuriger geworden. Het overlijden van zijn 7-jarige dochtertje Douwine en het voorval in 2017 met de gemeente spelen hierbij een belangrijke rol.

Zijn vrouw Wieb respecteert zijn hobby’s en laat hem daar in vrij. “Het hele proces van het restaureren vindt hij prachtig om te doen”.

Door de Coronacrisis heeft Bauke het wel wat rustiger. Het Oldtimerevenement gaat niet door en zijn bezoekjes aan shows kunnen ook niet plaatsvinden. Bauke beoefent nu zijn hobby uit in een aantal garageboxen. Zijn droom is om ooit een woning met een grote loods te hebben waar hij zijn hele verzameling kan uitstallen voor publiek. Want ruimte om zijn hobby’s uit te oefenen kan hij zeker goed gebruiken…

Bron, jouregio.nl - Grietje van der Reijnst-Brak, www.hetstaaterop.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 31 jan 2022, 21:17

Zeeuwse Vlegel-pareltarwe wordt nog ambachtelijk door Jasper gepeld

Afbeelding
Peter Simpelaar (links) en Jasper Corbijn in molen De Lelie in Koudekerke. © Dirk-Jan Gjeltema

OVEZANDE

Pareltarwe is helemaal hip en niet aan te slepen”, aldus Peter Simpelaar van Zeeuwse Vlegel uit Ovezande. Pareltarwe is een tarwe van het Sunnan-ras dat dit jaar is geteeld bij de Groene oogst in Oost Zeeuws-Vlaanderen en bij Klein Arendsrust in Vrouwenpolder.


Margot Verhaagen

,,Sunnan is een oud ras dat oorspronkelijk uit Scandinavië komt en een gele kleur heeft. Het is een relatief kleine korrel. Dat maakt dan ook dat de pareltarwe makkelijk gaar kookt”, legt Simpelaar uit. ,,Wij zijn instandhouder van dit ras.”

,,Zeeuwse Vlegel staat voor duurzaam, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het is al in 1991 opgericht door een groep Zeeuwse boeren die wilden laten zien dat stikstofarme kringlooplandbouw mogelijk is. Ze waren hun tijd ver vooruit”, zegt hij trots. ,,Zo zorgen we zelf ieder jaar weer voor ons eigen zaaigoed en wordt de pareltarwe bij molen De Lelie in Koudekerke gepeld.”

Deze molen is een van de laatste molens die nog een pelsteen heeft. Jasper Corbijn, part-time molenaar, vertelt dat het voor hem belangrijk is dat de producten die hij maalt of pelt uit de omgeving komen. ,,Dat zorgt voor een regionaal en ambachtelijk product.”

De centrifuge scheidt het kaf van het koren

Corbijn: ,,De pareltarwe gaat bij ons in een soort van centrifuge: een houten kuip met daarin een rasp. Die scheidt het kaf van het koren. Dat maakt een ratelend geluid. Beneden komt de gepelde tarwe uit de bak, en dan gaat het zo de zak in.”

Pareltarwe moet je maar 15 minuten koken, het is te bereiden als een risotto. Roerbak 200 gram pareltarwe nadat je het hebt gewassen, met een gesnipperde ui in een flinke scheut olijfolie. Laat even aanbakken en voeg er dan steeds wat groentebouillon bij totdat het gaar is. Voeg er op het laatst verschillende soorten gebakken paddestoelen aan toe en wat geraspte kaas. Echt herfst.

Keuken van Zeeland: Zeeuwse vlegel-Pareltarwe

youtu.be/eyTncox9RSg

Bron, PZC.NL / YouTube

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 08 feb 2022, 11:02

Grote zorgen over woningbouw bij Nispense molen: ‘Dit is zó uniek, dat moeten we behouden’

Afbeelding
De Molen van Aerden in Nispen © Frank Timmers

NISPEN - Vereniging De Westbrabantse Molens en de Roosendaalse Stichting Levende Molens maken zich grote zorgen over bouwplannen bij de molen van Aerden in Nispen. Verschillende bijgebouwen dreigen te worden gesloopt om plaats maken voor woningbouw. ,,Dat moeten we écht niet willen.’’

Coen Hagenaars, BN DeStem

De combinatie op de hoek Dorpsstraat-Prins Bernhardstraat van molen, molenaarswoning, schuur, winkel én motorhok is namelijk uniek, zegt secretaris Hans Geerts van De Westbrabantse Molens: ,,Zo’n ensemble zie je bijna nergens meer in Nederland. Het laat perfect zien hoe de molen en het molenerf zich door de jaren heen ontwikkeld hebben.’’

Plan voor zeven nieuwbouwwoningen

Daarbij zetten de club grote vraagtekens bij de vraag of daar wel woningen moéten komen. Geerts: ,,Het lijkt ons niet prettig wonen: de molenaar kijkt recht in je tuin, je hebt last van slagschaduw en een molen maakt behoorlijk wat lawaai.’’ En dan zijn er ook nog zorgen om de veiligheid: wat als er onderdelen van de molen afbreken? En hoe kan er ooit nog een kraan bij het bouwwerk komen als het erf volgebouwd is met huizen.

Zo’n ensemble zie je bijna nergens meer in Nederland Hans Geerts; secretaris De Westbrabantse Molens

Aanleiding is een plan van een projectontwikkelaar - beide clubs weten niet welk bedrijf dat is - om op het erf zeven woningen te bouwen. Die ontwikkelaar heeft daarvoor onlangs de schuur, de voormalige winkel, het motorhok en het molenerf aangekocht. De molen zelf en de molenaarswoning aan de Dorpsstraat zijn beschermde gebouwen en vallen daarbuiten. De molen is een Rijksmonument en de woning een gemeentelijk monument.

Afbeelding
De Nispense molen is in 2019 nog flink gerestaureerd. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Daar moet je echt geen woningen naast willen bouwen. Je zult zo’n wiek op je dak krijgen; John Verpaalen, voorzitter Stichting Levende Molens

'Maak van bijgebouwen ook monumenten’

Beide molenclubs pleiten er nu bij de gemeente Roosendaal voor om deze unieke combinatie van de slopershamer te redden door ook die bijgebouwen tot gemeentelijk monument te verklaren. Geerts: ,,Nu is het te makkelijk om deze pandjes te slopen. Er is niet eens een vergunning voor nodig, een melding is al voldoende. Dus dat kan zo gebeurd zijn. We moeten voorkomen dat er hier iets gebeurt wat we niet meer terug kunnen draaien, zoals in Halsteren.’’

Zijn stichting krijgt steun van Stichting Levende Molens uit Roosendaal, die ook een brief naar de gemeente en de raad heeft gestuurd. Voorzitter John Verpaalen: ,,Daar moet je echt geen woningen naast willen bouwen. Dat is ook een beetje de goden verzoeken, wat als er een keer iets met de molen gebeurt? Je zult zo’n wiek op je dak krijgen.’’

Politiek ook ongerust

Ook politieke partijen VLP en ChristenUnie zijn flink verrast door de plannen en eisen opheldering van de gemeente Roosendaal. VLP: ,,We begrijpen de behoefte voor meer woningbouw in Nispen en onderschrijven dat ook van harte, maar niet zomaar op elke locatie.’’

Bron, BNdeSTEM Roosendaal.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 14 mar 2022, 12:00

Door een tekort aan molenaars staat de toekomst van de molen op het spel: ‘Het is niet snel en ruig’

Afbeelding
Jan van Elteren uit Etten-Leur is molenaar in Zundert en opleidingscoördinator van de Brabantse afdeling van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. © Foto Pix4Profs/ Gino van Outheus

ETTEN-LEUR - Het is vaak de karakteristieke entree van een dorp of stad: de molen. Maar als er niet snel meer molenaars komen, verdwijnen ze misschien wel.

Anne Jansen, BN DeStem

Omdat veel molenaars op leeftijd zijn en weinig jongeren het ambacht zien zitten, voorziet Jan van Elteren, opleidingscoördinator van de Brabantse afdeling van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, problemen voor de toekomst. Zelf is de Etten-Leurenaar molenaar in Zundert.

,,Er is een grote behoefte aan molenaars. Veel van hen zijn op leeftijd en zijn daardoor niet fit genoeg om de werkzaamheden te verrichten. Vroeger gingen mensen eerder met pensioen, waardoor de gemiddelde leeftijd van de molenaar lager was. Daardoor waren ze ook fitter”, vertelt hij. Om te zorgen dat een molen goed blijft functioneren, moet deze regelmatig draaien. En daarvoor zijn de molenaars nodig.

Oubollig imago

Vooral jongeren hebben weinig interesse in de opleiding tot molenaar, merkt hij. ,,Misschien heeft de molen een oubollig imago”, denkt Van Elteren hardop. ,,Het is niet snel en ruig, maar juist beheerst. Dat is misschien anders dan wat jongeren willen.”

Jaar van de Molenaar

2022 is door het Gilde van Vrijwillige Molenaars uitgeroepen tot het Jaar van de Molenaar. Het gilde zal verschillende activiteiten organiseren, waaronder een wereldrecordpoging. Op 9 april willen ze zoveel mogelijk draaivaardige molens in heel Nederland laten draaien. Dat zijn er nog zo'n 1200.

Het gilde wil met deze wereldrecordpoging het belang van het molenaarsambacht onderstrepen en de interesse voor het ambacht te vergroten. Zo hoopt het gilde meer vrijwilligers te werven die zich willen inzetten voor de historische gebouwen.


Afbeelding
Coen Heijkoop in 2021, toen hij net zijn opleiding had afgerond. © Pix4profs/Iman Fase

Coen Heijkoop (20) uit Prinsenbeek is wél een jonge molenaar. ,,Toen ik klein was, ging ik met mijn oma op vakantie naar Zeeland. Daar heb ik eigenlijk de molenpassie opgelopen. Dat is er nooit meer uitgegaan.”

Heijkoop is nu actief in Fijnaart. Hij vindt vooral de techniek in de molens ‘heel mooi’. ,,Dat is echt gaaf. Het is zo leuk als je de molen kunt draaien als het waait. Als er mooie wind is, ben ik er het liefst ieder vrij uur.”

,,Het imago dat veel mensen hebben, is dat een molenaar een oude man is in een stoffig jasje. Velen zijn ook al wat ouder. Er komen nu te weinig molenaars bij, waardoor opvolging lastig is. Ik hoop dat er snel wat verjonging komt.”

Zestien leerlingen

Momenteel volgen zestien West-Brabanders de opleiding tot molenaar. Het zouden er nog veel meer mogen zijn, stelt Van Elteren. Want waar nu één molenaar vaak meerdere molens onder zijn hoede heeft, zou het beter zijn als meerdere molenaars voor één molen zouden zorgen. ,,Op die manier kunnen de molens vaker draaien. Daarnaast is het ook goed dat zij dan kennis en kunde kunnen uitwisselen.”

,,Ik zou tegen jongeren willen zeggen: kom eens kijken in de molen. Probeer eens te zien en te voelen hoe het allemaal werkt. Dat wakkert de belangstelling dan hopelijk aan.”

Afbeelding

Bron, BNde STEM Breda.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 18 mar 2022, 08:39

Gemeente houdt woningbouw naast molen in Nispen niet tegen

Afbeelding
Door: Remko Vermunt donderdag 17 maart 2022

De gemeente Roosendaal gaat het molenerf en de bijgebouwen (voormalige winkel, schuur en voormalig motorhok) naast de molen aan de Dorpsstraat in Nispen niet aanwijzen als gemeentelijk monument. Dat laat de gemeente weten op vragen van de Roosendaalse Lijst, ChristenUnie en de VLP.

Een projectontwikkelaar is, volgens Vereniging De Westbrabantse Molens en de Stichting Levende Molens, voornemens om zeven woningen te bouwen naast Molen van Aerden in Nispen. Een ontwikkeling die zij onwenselijk vinden. De twee organisaties roepen het college dan ook op om het gebied uit te roepen tot gemeentelijk monument om daarmee de sloop van verschillende gebouwen te voorkomen. De voormalige molenaarswoning heeft al een status als gemeentelijk monument. Het molenerf en de bijgebouwen niet.

Gemeente houdt woningbouw naast molen in Nispen niet tegen

Maar, aan die oproep gaat de gemeente geen gehoor aan geven. “Het zou getuigen van onbehoorlijk bestuur dat deze procedure in dit stadium nog wordt opgestart terwijl de objecten al zijn aangekocht met het oog op een herontwikkeling. Bovendien is in het verleden steeds naar voren gekomen dat de bijgebouwen geen voldoende monumentale waarde hebben dat plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst werd overwogen”, aldus de gemeente.

Zowel in 1993 als in 2008 hebben er twee grote ‘plaatsingsrondes’ plaatsgevonden waarbij werd bekeken welke panden in aanmerking zouden moeten komen als gemeentelijk monument. In beide gevallen werden de bijgebouwen niet op de lijst geplaatst, omdat er onvoldoende monumentale waarde was. “De bijgebouwen kwamen twee maal niet voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst in aanmerking. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de intrinsiek monumentale waarde niet of onvoldoende evident is.”

‘Molen kan blijven draaien’

De gemeente ziet dan ook geen reden om nu opnieuw een plaatsingsprocedure op te starten. “Omdat tijdens de procedure de kans zeer wel aanwezig is dat geconstateerd moet worden dat de bijgebouwen niet het predicaat monument verdienen.” Toch wil dat niet zeggen dat de ontwikkelaar het terrein helemaal vol mag bouwen. “Wij hebben begrip voor de zorgen van beide Molenstichtingen. Wij zijn echter ook van mening dat het mogelijk is om de voorgenomen plannen zodanig vorm te geven dat de molenbiotoop niet in gevaar komt en dat ook in de toekomst de molen kan blijven draaien.”

Bouwregels

De ontwikkelaar heeft zich dan ook te houden aan bepaalde regels omdat er gebouwd gaat worden binnen een straal van 400 meter van de molen. “De molenbiotoop en de daaruit voortvloeiende bouwregels zijn een leidend toetsingskader bij de beoordeling van het bouwplan. Wel heeft al een globale toetsing plaatsgevonden, maar vooralsnog wordt niet hoger gebouwd dan de as van de wieken en wordt voldaan aan de gestelde regels met betrekking tot de molenbiotoop.”

“Wij hebben begrepen dat de projectontwikkelaar voornemens is om de bijgebouwen te slopen ten behoeve van woningbouw. Naar verluidt zouden op het huidige molenerf niet minder dan zeven nieuwe woningen moeten verrijzen, die tot aan de molenberg zouden reiken”, stelt de stichting.

Gevolgen

En dat willen ze voorkomen, want het molenerf van Nispen is volgens hen uniek in West-Brabant. “De combinatie van windmolen, voormalige molenaarswoning, molenerf en bijgebouwen is één der laatste in West-Brabant die intact bewaard is gebleven. De meeste molens zijn tegenwoordig ontheemd van hun omgeving; molenaarswoningen zijn veelal verbouwd of gesloopt. Het ensemble van molen, opstallen en molenerf is bijzonder zeldzaam geworden.”

Daarnaast zou de bouw van woningen een negatieve invloed kunnen hebben op de wind die de molen vangt, maar ook is de molen bij toekomstige restauraties minder toegankelijk. “Als de molen wel blijft draaien, zullen de toekomstige bewoners zeker last ondervinden van de slagschaduw en het geluid van de malende molen. Daarnaast vormt een draaiende molen een potentieel gevaar voor zijn omgeving, waardoor de nabijheid van woningen absoluut ongewenst is.”

Laatste authentieke stukje Nispen

Stichting Levende Molens dringt er dan ook bij het college van burgemeester en wethouders op aan, om het molenerf en de bijgebouwen (voormalige winkel, schuur en voormalig motorhok) van de molen aan de Dorpsstraat 26 te Nispen, aan te wijzen als gemeentelijk monument. “Omdat voortijdige sloop van de bijgebouwen niet ondenkbaar is, is wat ons betreft haast geboden.” Daarnaast roepen ze de politiek op om te helpen met het behouden van het laatste authentieke stukje Nispen voor toekomstige generaties.

Politieke vragen

De ChristenUnie en de VLP-fractie zijn daarom in de pen geklommen. Zo wil de ChristenUnie weten of de gemeente op de hoogte is van deze plannen en of men voornemens is om de gebouwen inderdaad aan te wijzen als gemeentelijk monument. De VLP-fractie heeft naar eigen zeggen het cultureel erfgoed hoog in het vaandel staan. “We maken ons zorgen over deze ontwikkeling. VLP Roosendaal wil de molen in Nispen graag prominent zichtbaar houden. We begrijpen ook de behoefte voor meer woningbouw in Nispen en onderschrijven dat ook van harte, maar niet zondermeer op elke locatie.” Zij willen weten van het college of men zich kan vinden in de argumenten van de stichting. “Bent u bereid de mogelijkheid te onderzoeken om te voldoen aan het verzoek van de Stichting om het molenerf en de bijgebouwen te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst.

Bron, Internetbode Roosendaal.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 30 jan 2023, 19:51

Molen De Twee Gebroeders heeft dringend 'regenjas' nodig. En geld ...

Afbeelding
Molenaar Sven Verbeek: 'De vergunning is er al, maar de ellende duurt voort.''

26 januari 2023 ALTENA

Graanmolen De Twee Gebroeders kampt al sinds de oorlogsschade van 1945 met ernstige lekkages en vochtproblemen door de molenromp. Nog steeds is dat probleem niet afdoende opgelost. Als laatste redmiddel moet de molen aan de Maasdijk gepleisterd worden om de regen definitief buiten te houden. Een aloude en beproefde methode, weet molenaar Sven Verbeek. Maar daar is geld voor nodig, wat er (nog) niet is ..

De vergunning om de zaak afdoiende aan te pakken is door de gemeente al verleend, maar de financiering van de pleisterlaag is - zoas gezegd - nog een pijnpunt.

Eerder deze week kwam er voor het zoveelste jaar op rij weer een delegatie het probleem aanschouwen. Monumentenorganisaties willen eerst alle andere mogelijkheden uitsluiten voor ze willen bijdragen.

Moedeloos

Verbeek wordt er moedeloos van: 'Maar er wórdt al jaren geëxperimenteerd, bakken met geld zijn er al verspild. En de ellende duurt voort. Het is echt om triest van te worden. Dat het hele maalbedrijf zo in gevaar komt, daar wil men niet van horen. Dat de binnenkant er aan gaat ook niet.'

Niet alleen de buitenkant

Dat er al die jaren al over het probleem van de Gebroeders gepraat wordt en er maar steeds niks gebeurt, doet ook geen goed aan de situatie. Verbeek: 'Laten we hopen dat er deze keer wel een verstandige beslissing komt. En dat alle belangen meegewogen worden in plaats van alleen de monumentale buitenkant. Dat hoop ik iedere keer trouwens, tot nu toe vergeefs …'

Pijn en machteloosheid

Het doet de enthousiaste molenaar pijn. Hij voelt zich machteloos: 'Alles waar je al jaren je ziel en zaligheid en je spaargeld in legt, zie je langzaam naar de donder gaan. Ik hoop echt dat De Twee zijn broodnodige regenjas gauw krijgt!'

De tijd dringt. Zoveel is duidelijk. Wellicht dat een crowdfund-actie in de wijde regio uitkomst kan bieden ... Dan rest er alleen de vraag: Wie pakt de handschoen op om het gezicht van Aalburg aan een passende jas te helpen?

Afbeelding
Foto's Mediaplein Altena.Net

Bron Altena.Net

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 21 apr 2023, 12:32

‘Veel te weinig Nederlands graan in onze broden’

Afbeelding
baktarwe komt van onze buren

Er zit momenteel maar weinig eigen graan in Nederlands brood. Veel te weinig. Tenminste, dat vinden telers, meelfabrikanten en bakkers.

Brood wordt grotendeels gemaakt van meel van baktarwe. Nu komt die baktarwe vooral uit Frankrijk en Duitsland. De Nederlandse baktarwe zit in slechts 20 procent van de Nederlandse broodproducie. En dat moet veranderen als het aan de graan-, meel- en broodsector ligt. De sector is een groot onderzoek gestart naar de mogelijkheden om grotendeels of volledig over te stappen op Nederlandse baktarwe.

De afhankelijkheid van buitenlands graan is historisch zo gegroeid, zegt André Hoogendijk, directeur van BOAkkerbouw, een kennisinstituut voor akkerbouwers. ,,Bij baktarwe draait het om de kwaliteit van het eiwit. En hoe meer zonuren het gewas krijgt, hoe beter de kwaliteit.’’

De consument verwacht hetzelfde product. Dat betekent dat de kwaliteit van het meel constant moet zijn
Mirjam Kortekaas, directeur Nederlands Bakkerij Centrum

Dat zette de Nederlandse telers op achterstand, omdat Nederland qua zonuren niet kon concurreren met Frankrijk en Zuid-Duitsland. ,,Nu wordt het in Nederland ook steeds warmer, daarom moet baktarwe ook in Nederland beter te telen zijn’’, meent Hoogendijk.

Toch is de baktarweteelt nog een ondergeschoven kindje. In Nederland verdienen akkerbouwers hun geld voornamelijk met aardappels, suikerbieten en uien. Tarwe is een rustgewas, dat wordt geteeld om de bodem gezond te houden.

Kennis in huis

In totaal wordt in Nederland jaarlijks zo’n 120.000 hectare tarwe geteeld. Daarvan is 10.000 tot 15.000 baktarwe. ,,De rest is voertarwe, dat wordt gebruikt voor veevoer’’, weet Hoogendijk. De verwachting is dat de veestapel zal gaan krimpen in de toekomst, dus de afzet van voertarwe zal dan minder worden. En baktarwe kan daarvan profiteren. ,,We hebben de geschikte rassen en de telers hebben de kennis’’. aldus Hoogendijk.

Afbeelding

De bakkers staan ook welwillend tegenover het gebruik van Nederlandse baktarwe. Supermarkten denken dat puur Nederlands brood goed verkocht zal worden. Toch zijn er nog wel wat hordes te nemen.

Kwaliteit van het brood

Bijvoorbeeld de vraag over de kwaliteit van de Nederlandse baktarwe. ,,De consument verwacht hetzelfde product. Dat betekent dat de kwaliteit van het meel constant moet zijn’’, zegt Mirjam Kortekaas, directeur van het Nederlands Bakkerij Centrum, een projectorganisatie voor de bakkerijsector. Met Frans en Duits graan is zoveel ervaring dat daar nauwelijks kwaliteitskwesties zijn. Met Nederlandse baktarwe is minder ervaring.

Een betrouwbare sneltest om de kwaliteit van het eiwit in baktarwe te meten is daarom een van de onderdelen van het onderzoek. ,,Nu zijn die testen maar 50 procent betrouwbaar’’, aldus Hoogendijk.

Eiwit

Kortekaas ziet kansen voor Nederlandse baktarwe. ,,Brood is goed voor 20 procent van de eiwitopname door Nederlanders. Vlees en zuivel zijn de grootste eiwitbronnen. Maar we moeten toe naar meer plantaardige eiwitten.’’ En daar speelt brood een belangrijke rol in. ,,En we verminderen onze afhankelijkheid van het buitenland door meer Nederlandse baktarwe te gebruiken. Brood is al duurzaam, maar we maken het nog duurzamer door Nederlandse tarwe te gebruiken’’

Devraag is of het economisch wel rendabel is om Nederlandse baktarwe te gaan telen. De teelt is duurder dan voor voertarwe. En wie gaat dat betalen? Hoogendijk ziet wel een oplossing. ,,Bakkers betalen extra voor goede kwaliteit. Dat geld gaat nu naar buitenlandse graantelers. Dat zou dan naar Nederlandse telers gaan.’’

Bron, AD

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 06 sep 2023, 16:29

Molenaar Toon Hendrikx zegt molen De Hoop vaarwel

Afbeelding
Toon Hendrikx neemt afscheid van 'zijn' molen De Hoop.

Door: Corine Roks wo 6 sep,

SPRUNDEL - Tijdens de Open Deuren Dag van Sprundel, die komende zondag plaatsvindt, neemt molenaar Toon Hendrikx (77) uit Etten-Leur officieel afscheid van molen De Hoop. Van 2007 tot 2023 was Hendrikx het vertrouwde gezicht van het Sprundels gemaal. Behalve het verwerken van granen tot meel blinkt hij uit in het geven van rondleidingen. Als leermeester heeft hij al diverse molenaars in opleiding begeleid. Dat heeft geresulteerd in goede opvolging voor De Hoop.

“Daarom neem ik nu afscheid van de Sprundelse molen die ik met een goed gevoel achterlaat,” geeft Hendrikx aan. Het Sprundels gemaal telt momenteel twee bevoegde molenaars en één lid van de maalploeg.

Oproep

Het oog van de paprikateler uit Etten-Leur valt in 2005 op een stukje in de Etten-Leurse Bode waarin een oproep staat voor de functie van vrijwillige molenaar voor korenmolen De Lelie op Leur. “Vanwege rugklachten was ik genoodzaakt mijn tuinbouwbedrijf te beëindigen. De oproep kwam als geroepen, stilzitten is niet aan mij besteed.”

Pittige opleiding

Toon vervolgt: “Ik dacht eerst nog dat ik te oud was met mij 58ste, maar dat bleek niet het geval. Ik ging in de leer bij molenaar Tiny Augustijn van molen De Lelie. Onder zijn toezicht leerde ik de kneepjes van het vak. Voor het theoretische deel reisde ik af naar Oisterwijk. Het was een pittige opleiding, met als verplicht onderdeel het volgen van praktijklessen bij molens met verschillende aandrijvingen, waaronder water- en poldermolens.”

Haantje

“De moeilijkste factor bij de aandrijving van een windmolen, zoals De Hoop, is het weer. Elke dag houd ik de voorspelling in de gaten en ik kijk een week vooruit. Leuk te vermelden is dat het haantje op de kerktoren van Sprundel me al veel informatie geeft.” De mulder haalt tevens weersinformatie uit de moderne windmolens: “Deze zijn computergestuurd en draaien nog voor de windrichting verandert in de meest gunstige positie.”

Geprivatiseerd

In 2007 krijgt Toon een aanstelling bij molen De Hoop. “De Gemeente Rucphen, die destijds eigenaar van de molen was, zocht vrijwillige molenaars. Later bekleedde ik ook een molenaarsfunctie bij De Heimolen in Rucphen.” Na de privatisering van de molens in de gemeente Rucphen werd Molenstichting De Hoop in 2014 zijn nieuwe ‘werkgever’.

Molenaarsproducten

Al tijdens zijn studie sluit Toon zich aan bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Een gilde dat het produceren van gezonde voeding en het voortleven van het korenmolenambacht ten doel stelt. Een pré voor de Sprundelse molen die na de komst van Toon al snel wordt uitgerust met een winkeltje molenaarsproducten. Het geven van rondleidingen is ook een van zijn specialiteiten. Jong en oud weet hij met zijn kennis te boeien. Al in april dit jaar nam hij als molenaar afscheid van De Hoop. Zijn focus is nu gericht op een nieuwe uitdaging binnen dit ambacht dat sinds 2022 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. “Ik ben nog steeds actief als molenaar, maar dan in ‘s- Gravenpolder. Ook daar leid ik een molenaar in opleiding op tot molenaar. Het is een mooi vak waarbij je constant met het weer bezig bent. Mijn werk in de tuinderij heeft zeker bijgedragen aan mijn passie voor het molenaarsambacht.”

Bron, Rucphense internetbode

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 12 sep 2023, 14:43

De boer die tegen zijn zestigste nog molenaar werd kent elke spijker in ‘zijn’ molens

Afbeelding
Toon Hendrikx begon pas aan de molenaarsopleiding toen hij de pensioenleeftijd al naderde.

Het molenvirus greep hem meteen. ,,Een eer, om in zo'n monument te mogen werken.
” © Pegter van Trijen/Pix4Profs

SPRUNDEL - Alleen als hij slaapt is Toon Hendrikx(77) niet met de molen bezig, zegt zijn vrouw Tiny. ,,Hij houdt áltijd het weer in de gaten: staat er een goede wind? Zelfs als hij hier niet naartoe hoeft.”

‘Hier naartoe’, dat is naar molen De Hoop in Sprundel, waar Hendrikx sinds 2015 de molen draait. Het is maar één van de vele molens waar hij de afgelopen jaren zijn dagen doorbracht. Ook De Lelie (Leur), de Bisschopsmolen (Etten), de Heimolen (Rucphen) en de Korenhalm (in het Zeeuwse ’s-Gravenpolder) konden op hem rekenen.

Het tekent zijn enthousiasme voor molens, al bouwde Hendrikx de afgelopen jaren wel af. Afgelopen weekend nam hij officieel afscheid als vrijwillig molenaar in Sprundel; nu blijft hij alleen nog actief in 's-Gravenpolder. Daar sluit hij volgend jaar zijn molenaarsloopbaan af.

Mensen mopperen weleens over windturbi­nes die overal verschij­nen, maar vroeger waren er nog veel meer molens

Toon Hendrikx

Hij is er nog elke dag trots op dat hij als vrijwilliger helpt een oerhollandse traditie in stand te houden, zegt Hendrikx. En dat die in stand blijft is niet vanzelfsprekend. In de twintigste eeuw verdwenen de Nederlandse molens in zo’n hoog tempo, dat de overheid veel overgebleven exemplaren tot monument verklaarde om te voorkomen dat die ook nog zouden verdwijnen.

,,En dat terwijl ze het Nederlandse landschap eeuwen hebben gedomineerd. Mensen mopperen nu weleens over die windturbines die overal verschijnen, maar vroeger waren er nog veel meer molens. Er is nog maar een paar procent over van wat er halverwege de negentiende eeuw stond. Toen had de bakker ook een molen, en de smid. Het hout werd gezaagd in een molen. Wind was lang de enige grote energiebron.”

Enorme krachten

Totdat de opkomst van stoomturbines en elektriciteit de windmolen overbodig leek te maken. Anderhalve eeuw later weten nog maar weinig Nederlanders hoe het voelt om in of naast zo’n molen te staan als de wieken volop draaien en de kap en de molenas kraken onder de enorme krachten die daar dan op komen te staan.

Hendrikx wordt er gelukkig van dat hij wel weet hoe de kracht van de wind voelt, in het binnenwerk van zo'n gevaarte. Hij kent elke spijker in de molens waar hij gewerkt heeft. ,,En het is echt een eer om met zo'n monument te mogen werken.”

Dat enthousiasme spat ook van hem af. Als Hendrikx over molens praat glinsteren zijn ogen, en de 77-jarige sprint de eng steile trappetjes in de molen op alsof ie een jonge vent is. Toch begon de boerenzoon uit Leur pas tegen zijn zestigste aan een molenaarsopleiding.

Vers bloed

Nadat rugklachten een vroegtijdig einde maakten aan zijn jaren als paprikateler, was het een tijdje zoeken naar een nieuwe liefde. Naast zijn Tiny dan, met wie hij al ruim vijftig jaar gelukkig getrouwd is (,,Nooit een dag spijt van ons huwelijk gehad”, zegt zij).

Hendrikx’ nieuwe bestemming kwam op zijn pad toen molen De Lelie op de Leur op zoek was naar nieuwe molenaars. ,,Er waren daar net twee molenaars kort na elkaar gestopt. Ik zag hun oproep voor vers bloed. Met mijn versleten rug ging het toen net weer wat beter. Goed genoeg om iets nieuws op te pakken, in elk geval. Dus begon ik vanuit De Lelie aan de molenaarsopleiding.”

Die rondde hij in hoog tempo af: het molenvirus kreeg Hendrikx snel te pakken. ,,Van de zeven molenaars die toen vanuit Leur aan het traject begonnen, ben ik als eerste geslaagd.”

Na de gewone molenaarsopleiding volgde de Etten-Leurenaar zelfs nog een vervolgopleiding bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Daar leerde hij onder andere ‘billen’. Zo heet het wanneer een molenaar met een speciale hak-hamer de uitsteeksels van een molensteen slijpt, een geheel eigen tak van sport.

Meel en bloem

Dankzij die opleiding weet Hendrikx ook alles af van de verschillende soorten meel en bloem die je in een windmolen kunt produceren. Die kennis heeft hij bij molen De Hoop in Sprundel onder andere ingezet om het molenwinkeltje uit de grond te stampen.

,,Zonder Toon hadden we ‘Ut Sprundels Meulewienkeltje’ helemaal niet gehad”, denkt Jan van den Broek zelfs; hij is voorzitter van de molenstichting in het dorp. ,,En dat de Plus in Rucphen elke dag molenbrood bakt van onze producten, dat zou er zonder hem ook niet van zijn gekomen. Onze molenaars dragen de molen.”

Tegen de tijd dat ik in Zeeland ook klaar ben ben ik bekant tachtig en is het wel mooi geweest

Toon Hendrikx, molenaar

Ho ho, grijpt Hendrikx in als hij zo geprezen wordt: ,,Dat doe ik niet alleen hè. De molenaars doen hun best, maar zonder het bestuur en al die andere vrijwilligers krijgen wij ook niet veel voor elkaar.” De molenaars dragen de molen, maar de andere vrijwilligers dragen de molenaars.

Waarom stopt Hendrikx er eigenlijk mee, als hij nog met zoveel plezier richting wieken gaat? ,,Je kunt niet bezig blijven. Ik ben 77; je moet de jeugd ook een kans geven. Op de Heimolen heb ik twee molenaars mee opgeleid voordat ik daar stopte. Hier heb ik er ook twee opgeleid en in Zeeland ben ik er nu nog een aan het opleiden. Tegen de tijd dat ik daar klaar ben ben ik bekant tachtig en is het wel mooi geweest.”

Nicole Froeling, Bron - BN DEStem

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2650
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 24 nov 2023, 15:30

Sociaal brood van meel uit de Rucphense Heimolen

Foto Moreno Molenaar- Pix4profs
Afbeelding
Molenaar Peter Jansen (tweede van links), samen met Mandy (l), Jordy en Cindel.

‘Als je goed luistert, hoor je de molenstenen zingen’

Molens zijn net auto’s:

Als ze lang stilstaan krijgen ze mankementen. Een molen moet draaien, zegt molenaar-in-opleiding Peter Jansen. ,,Wat is er nou leuker dan met een molen te doen waar t'ie voor bedoeld is?”


Nicole Froeling
Rucphen/Etten-Leur


De Rucphense Heimolen kreeg een nieuw leven nadat Jansen die in 2018 samen met zakenvriend Ton Jaspers kocht. De twee bouwden er de afgelopen jaren een restaurant aan vast: Gasterij De Heimolen. De exploitatie van dat restaurant is in andere handen, maar Jansen bemoeit zich intensief met de molen zelf.

Die levert sinds deze maand niet alleen molenproducten aan de aangebouwde Gasterij, maar ook aan De Smaakmakers in Etten-Leur. Daar werken zo’n dertig mensen met een lichte verstandelijke beperking in een bakkerij en de bijbehorende winkel. Een leerwerkplek voor mensen die wat hulp kunnen gebruiken om hun plek te vinden.

Bij De Smaakmakers zijn nu twee soorten molenbrood te koop: een bruin brood en bruine bolletjes. Ook levert de Rucphense molen er een eigen pannenkoekenmix. Misschien komen daar over een tijdje meer producten bij.
De Heimolen koos bewust voor een samenwerking met deze bakker in een buurgemeente en niet voor een bakker in Rucphen zelf.

,,We willen iets blijvends opbouwen.

De molen zelf is Nederlands erfgoed dat we weer een toekomst geven. Maar we willen hem ook gebruiken om nú iets voor mensen te betekenen. De Smaakmakers passen goed bij die sociale doelen.”
Het is volgens Jansen een win-winsituatie. Met het molenbrood krijgen de molenproducten een extra bestemming. En De Smaakmakers kunnen zo biologisch brood bakken van streekproducten, op een moment dat de vraag naar zulk voedsel groeit.

"We willen de molen ook gebruiken om nú iets voor mensen te betekenen.
Peter Jansen

,,Vanochtend trok ik een bakje bessen open toen mijn blik op het etiket viel: ze kwamen uit Zimbabwe. Maf eigenlijk. Mensen beginnen zich af te vragen of het niet handiger is om hun eten uit de buurt te halen. Daar past dit brood bij: met lokaal gemalen meel van Nederlands graan.”

Voordat de molen aan dit nieuwe avontuur kon beginnen is hij grondig opgeknapt. Jansen en Jaspers kochten in 2018 een maalvaardige molen: eentje die z’n werk nog deed. Maar wel een met achterstallig onderhoud.

Jansen: ,,De Heimolen was in 2018 in voldoende staat, wij hebben hem weer in uitstekende staat gebracht.

Waar houtrot zat hebben we dat opgelost, de dakconstructie is aangepakt, de hele molen kreeg een schilderbeurt. Nu kunnen we weer vooruit.” Niet dat het werk erop zat, na die opknapbeurt. Het heeft volgens Jansen maanden geduurd om de goede instellingen te vinden voor het molenbrood dat de Smaakmakers nu gaan bakken.

Hartstikke interessant om zo’n proces van dichtbij te volgen, vindt Jansen.

Die werkte de afgelopen decennia vooral als hovenier, maar is nu gegrepen door de wereld van de molens. Een wereld die ruikt naar vakmanschap en naar geheimen die van generatie op generatie worden doorgegeven. ,,Een echte molenaar luistert naar zijn stenen: die zingen. En hij kan ruiken of de molen goed draait. Als je graan te warm maalt, omdat er te veel wrijving ontstaat tussen de molenstenen, brengt die warmte bepaalde processen in je meel op gang. Dat ruik je. Ik ben ongeveer op de helft van de molenaarsopleiding, maar heb nog zóveel te leren."

Foto Moreno Molenaar - Pix4profs
Afbeelding
Peter Jansen met het eindproduct van Bakkerij De Smaakmakers uit Etten-Leur gemaakt met het meel van z'n geliefde 'Meule'

Bron BNdeSTEM Roosendaal/Rucphen

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Andrewing
Berichten: 215
Lid geworden op: 22 mei 2022, 13:38
Type Goldwing: overig
Locatie: Emmen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door Andrewing » 25 nov 2023, 07:44

Sorry, ik denk dat ik hier verkeerd zit ik dacht dat ik op een motor forum zat.

Ik ga het hier toch ook niet over vogels hebben !!!!
Onder het mom, niet ouwe hoeren maar toeren!!!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten