Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Fotografeer je Wing samen met een molen

Moderator: pieter

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1450
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 13 dec 2018, 17:34

Molens staan stil bij overlijden molenaar Kloosterzande

Afbeelding
De molen van Hulst staat in rouwstand.

HULST - De wieken van de Stadsmolen in Hulst en de standerdmolen in Kloosterzande staan sinds gisteren in rouwstand. Dat komt door het overlijden van Rudie de Rijk, de molenaar van Kloosterzande.

De Rijk was dertig jaar lang vrijwillig molenaar van de standerdmolen bij Groenendijk in Kloosterzande. Een molen is in rouwstand als de meest lage wiek rechts van het midden ‘staat'. Molenaars zetten de wieken vroeger in een bepaalde stand om een boodschap aan de bevolking over te brengen.

Bron, BNdeSTEM - Zeeland

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1450
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 13 dec 2018, 18:03

Te koop: molen in hartje Tholen

Afbeelding
Iza en Jan van Gorsel staan voor De Verwachting, de molen die zij willen verkopen.

THOLEN - Molen De Verwachting aan de Vlasmarkt in Tholen staat in de verkoop. Wie de molen koopt, krijgt van eigenaren Jan (68) en Iza (66) van Gorsel niet alleen het woonhuis, de molenwinkel en de molen, maar ook een volledig uitgewerkt plan voor uitbreiding met horeca.

Trots laat Jan de tekeningen van de uitbreiding zien. Het horecadeel zit vast aan de molenwinkel. De uitbouw met glaspartij ziet er gelikt uit. “De plannen zijn goedgekeurd door de welstandscommissie”, zegt Jan. “Alleen de bestemmingsplanprocedure moet nog worden doorlopen. Met een beetje geluk duurt dat zes maanden. Dan kun je aan de slag.”

De plannen voor horeca zijn niet van gisteren. “Van steeds meer bezoekers kregen we de vraag of we ook koffie met wat lekkers serveren. Dat doen we in principe niet. Maar dat heeft ons wel aan het denken gezet. Met als gevolg dat ik met de gemeente ben gaan praten over uitbreidingen. Die reageerden meteen enthousiast. En hebben we tekeningen laten maken.

Pijn in het hart

De tijd heeft Van Gorsel ingehaald. Zelf gaat hij de uitbreiding niet meer realiseren. Hij wijst naar zijn knie. “Die is binnenkort aan de beurt. De rechter is begin dit jaar onder handen genomen. We zijn op een leeftijd dat je realistisch naar de toekomst moet kijken. Hoe lang blijf je hier dan nog wonen?” Met pijn in het hart hebben hij en zijn vrouw Iza de molen in de verkoop gedaan.

Afbeelding
De Verwachting

Een geschikte koper is nog niet gevonden. De verkoop blijkt in de praktijk niet makkelijk. “Het is geen doorsnee object. Genoeg mensen die het willen, maar het niet kunnen. En andersom. Toegegeven, 750.000 euro is veel geld. Aan de andere kant: in Willemstad, hier niet ver vandaan, staat een molen die bijna het dubbele moet opbrengen. Gelukkig hebben we geen haast.”

‘Welkome aanvulling’

Ook de gemeente Tholen denkt mee over behoud en mogelijke uitbreiding van molen De Verwachting. “Horeca op die plek is een welkome aanvulling voor de binnenstad”, zegt wethouder Frank Hommel. “Waar het kan, denken wij mee over een nieuwe invulling en brengen we partijen met elkaar in verbinding. Want niemand zit straks te wachten op een vervallen molen in het mooiste straatje van Tholen.”

Molen De Verwachting (1848) is tien jaar geleden grondig gerestaureerd met subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de gemeente. Eind 2009 is de molen opnieuw in gebruik genomen, nadat deze in 1930 was ontmanteld en het zonder wieken moest doen. In 2010 zijn Jan en Iza een molenwinkel gestart en houden ze rondleidingen.

Bron, BNdeSTEM - Tholen

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1450
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 21 dec 2018, 14:10

Het plaatsen van de Komeet op Molen De Hoop in Sprundel (NB).

18-12-2018
Afbeelding

Het was een leuke dag die voor mij begon met een hartelijk ontvangst van molenaar Toon Hendrikx, de voorzitter Jan v/d Broek met zijn vrouw José en de beide molenaars (in opleiding) Wim (No.1) Heeren & Wim (No.2) Aarts.

Enfin, er was al behoorlijk wat bedrijvigheid op de molen, Jan & José waren al bezig om de cadeaupakketjes te vullen met pannenkoekenmix en Molenaar Toon was op de eerste zolder de boel aan het "opkuisen" zodat alles er weer netjes bijstond.

Ondertussen was Wim Heeren het gevlucht al aan het opzeilen, want ze wilde de molen graag nog ffe laten draaien voordat de komeet geplaatst ging worden.
Hiervan was de "wieker" schijnbaar erg in zijn nopjes want hij draaide dat het een lieve lust was......hij had er zelfs zo erg de wind in, dat de mannen maar hebben besloten om vier halve zeilen voor te leggen, en zo geschiede.

Wim Heeren bezig met het opzeilen
Afbeelding

Wim Aarts was inmiddels ook gearriveerd en heeft net voor de koffiepauze de molen nog een beetje verder uit de wind gezet zodat deze op zijn gemak verder zijn werk kon doen.

Tijdens de koffie kregen we ook nog een lekker stuk Vlaai voorgeschoteld, die overigens afkomstig was van de jarige Voorzitter Jan, na wat gekeuvel, een opdracht, en wat wijze praat hebben Toon en (Wim No.1) nog wat extra Pannenkoekenmix geprepareerd omdat Jan en José net wat tekort kwamen.


youtu.be/BdTATVozw3I

We hadden afgesproken dat om een uur of een de molen afgezeild zou gaan worden, en voor het kruien (richting de Kerk) de Komeet aan te brengen op het gevlucht,
terwijl Wim No.1 het bovenluik in de kap aan het openen was hebben Wim No.2 en ik hem met tyraps op het latwerk van de wiek vast gesnoerd.

Het overige werk (o.a) de stroomvoorziening door het latwerk halen en aansluiten op het lichtnet hebben de molenaars uiteraard zelf gedaan.

Van boven naar onder, Wim Heeren, Wim Aarts en Toon Hendrikx
Afbeelding

Na deze werkzaamheden hebben de twee "wimmen" met verenigde krachten de molen naar zijn laatste standplaats van 2018 gekruid.


youtu.be/baU099uSVGE

Met als doel het licht te laten schijnen over het mooie dorp Sprundel.
Afbeelding

Afgelopen donderdag ook nog ffe bij de Heimolen langs geweest en gezellig zitten "bebben" met Molenaar Joep Lindner, over uchhh molens en uchhh molens natuurlijk :wink:
Al snel kwamen wij er achter dat de schakelklok die De Ster (op zo'n 26m) moest voorzien van prik niet deed waar hij voor gemaakt is.....namelijk schakelen....maarrrr dat probleem is gelukkig ook de wereld uit geholpen dus ook Rucphen straalt nu van Oost tot West.

De Heimolen 20-12-2018
Afbeelding

Sfeerplaatje van Beide Molens
Afbeelding

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1450
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 30 dec 2018, 12:36

Molenstichting organiseert fotowedstrijd in en rond 33 molens in regio

Afbeelding
Molenstichting SIMAV organiseert in 2019 een 4-seizoenen fotowedstrijd in en rond molens.

De winterfoto’s kunnen vanaf nu tot en met 29 maart 2019 ingezonden worden. Niet alleen foto’s met een molen, maar ook foto’s van een bijzonder molendetail, molenaars of molenbewoners zijn welkom. “Zo breed mogelijk, zolang de foto maar molens ‘ademt’. Echter moet het een van de 33 SIMAV-molens betreffen,” aldus de SIMAV in een persbericht. Per seizoen wordt door een (vak-)jury een winnaar gekozen en aan het eind van het jaar is er een overallwinnaar.

Met uitzondering van professionele fotografen en medewerkers van SIMAV kan iedereen meedoen. Andere spelregels zijn te vinden op de website; www.simav.nl.

Eind 2019 wordt in molen De Liefde te Streefkerk een tentoonstelling ingericht met de winnende foto’s van de seizoenen, de jaarwinnaar en de mooiste foto’s die net niet in de prijzen zijn gevallen.

Foto’s,

Voorzien van titel, verzenden aan: prsimav@gmail.com, onder vermelding van fotowedstrijd 2019, seizoen winter (lente, zomer of herfst) als jpeg- of png-bestand met een zo hoog mogelijke resolutie, maximaal 20 MB.

De Molenstichting SIMAV beheert in totaal 36 Rijksmonumenten in de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden, waarvan 33 ‘volwaardige’ molens. Het doel van deze stichting uit 1956 is het in stand houden van dit historisch erfgoed voor komende generaties. SIMAV doet haar werk met circa 70 onbezoldigde vrijwilligers, zowel molenaars als allerlei specialisten. Het (algemeen) bestuur van de molenstichting bestaat uit de tien gemeenten in deze regio en het Waterschap Rivierenland.

Bron, Alblasserdams nieuws.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1450
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 30 dec 2018, 12:59

Ingeborg Pouwels overleden

Tot onze grote schrik en verdriet is op 24 december totaal onverwacht Ingeborg Pouwels, oud-medewerker van De Hollandsche Molen, aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Ingeborg (68) trad medio 2000 als bureaucoördinator in dienst bij de vereniging. Eind 2017 ging zij met pensioen, maar ze was nog steeds vol overgave voor de vereniging aan de slag.

Afbeelding
Geplaatst op 25 december 2018 door Ed van Gerven

In de achttien jaar dat ze bij De Hollandsche Molen werkzaam was,

Ontpopte zij zich als een ware creatieve duizendpoot. Zo groeide onder haar energieke leiding de Nationale Molendag uit tot een evenement, waaraan steeds meer molens meededen en dat steeds meer bezoekers trok. “Molendag is hét moment om mensen kennis te laten maken met molens. Daar moet je dus stevig reclame voor maken en dingen om heen organiseren in samenwerking met de molenaars en hun vrijwilligers”, aldus Ingeborg in haar afscheidsinterview in Molens eind 2017.
Ook was zij van 2011 tot en met 2017 de projectmanager van de BankGiro Loterij Molenprijs, de jaarlijkse wedstrijd waarbij het publiek kan stemmen op allerlei molenprojecten.
Ook bij de totstandkoming en uitbreiding van de website van de vereniging speelde zij een belangrijke rol. Zo werd het papieren molenbestand, het in de molenwereld bekende ‘Rode boekje’ van vrijwillige molenaar Eric Zwijnenberg, vooral dankzij haar inzet ‘omgezet’ in de digitale versie op de site. Later volgde het digitaliseren en ontsluiten van de archieven van De Hollandsche Molen, beheerd door de Stichting Molendocumentatie. Onder de naam Allemolens.nl werden alle afbeeldingen, de bibliotheek en veel collecties toegankelijk voor het publiek.

Jeugd

Haar hart lag echter vooral bij de jeugd. Ze was betrokken bij tal van activiteiten van De Hollandsche Molen op het gebied van educatie. Zo stond zij aan de wieg van de molenmaatjes op de website van de vereniging, die later ook werden ingezet in de overige communicatie gericht op de jeugd. Het afgelopen half jaar rondde zij het project de Molenmuis af, een project om ook de allerkleinsten kennis te laten maken met molens.
Daarnaast was zij betrokken bij vele publicaties, zoals de diverse varianten op de Molen-Doe-boekjes, molengidsen, het molenzakboekje en niet te vergeten de Jeugdpagina in het blad Molens. Ook was zij de motor achter het moderniseren en actualiseren van Molens, de ‘molenbijbel’ van ir. F. Stokhuyzen.

Afbeelding
interview met Ingeborg in Molens 127 https://www.molens.nl/nl/wp-content/upl ... ouwels.pdf

Tot op de dag van haar overlijden was ze actief voor De Hollandsche Molen. Samen met Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, haar partner Wouter Pfeiffer en enige Deense en Duitse molenorganisaties was zij druk bezig met het project Via Molina, de toekomstige Europese route langs molens.

Met het overlijden van Ingeborg verliest niet alleen De Hollandsche Molen, maar de hele molenwereld een bevlogen, energieke en warme persoonlijkheid.
Onze gedachten gaan uit naar haar partner Wouter Pfeiffer, haar dochter, kleinkinderen, overige familie en vrienden.

Als eerbetoon aan haar stellen wij het zeer op prijs als de molenaars hun molen komende dagen in de rouw zetten.

Bron, Bestuur en medewerkers van De Hollandsche Molen.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1450
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 07 jan 2019, 11:36

Zo mooi is het in St.Willebrord

Foto, Pix4Profs Peter van Trijen
Afbeelding
Sint-Willebrord - Wie vroeg opstaat, kan mooie plaatjes schieten. Zo bewijst ook deze foto.

Een poldermolen in het ochtendgloren. Naast de Rijksweg-Zuid, bij Sint Willebrord, is deze Bosman-windmolen met hoofd- en bijvaan te vinden.

Het gevaarte regelt het waterpeil door het water uit de naastgelegen sloot te pompen. De wind laat de wieken draaien, die zijn aangesloten op een centrifugaalpomp.

Afbeelding
Regenachtige middag (foto Pieter)

Bron, BNdeStem,
PZ


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1450
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 11 jan 2019, 16:47

Afbeelding

Bron, De Rucphense Bode.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1450
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 16 jan 2019, 16:40

Restauratie van Souburghse Molen start begin 2019; project past ‘precies binnen begroting’

Afbeelding

ALBLASSERDAM

Na jaren praten, onderhandelen en discussiëren is het zover: de overblijfselen van de Souburghse Molen aan het Kortland in Alblasserdam zullen vanaf begin 2019 gerestaureerd worden tot een draaivaardige molen. De molen zal na de restauratie niet kunnen malen. Voor een maalvaardige molen was nóg meer geld nodig. Voor het huidige project is door de gemeenteraad van Alblasserdam 750.000 euro beschikbaar gesteld aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) die de bouwval voor één euro kocht. De huidige verwachting is dat de restauratie eind 2019 wordt afgerond.

Wind- en waterdicht

De molen werd in 1860 neergezet om het water binnen de polder op peil te houden en was tot 1959 in bedrijf. Een gemaal heeft de functie van de molen overgenomen. In de jaren die volgden, raakte de molen ernstig in verval. Vooruitlopend op de restauratie investeerde de gemeente in 2013 al € 40,000,- om de wiekloze molen wind- en waterdicht te maken om te voorkomen dat de technische staat van de molen nog verder achteruit zou gaan. Tegelijk is toen ook de kap van de molen gerestaureerd.

Gesteggel

In de afgelopen jaren is er al veel over de restauratie van de molen gesproken en geschreven. Járen geleden maakte de gemeente Alblasserdam de deal met de provincie dat de wijk Waterhoven / Lange Steeg bij de Oude Torenbrug gebouwd mocht worden, als de gemeente de molen zou restaureren. De afspraak werd gemaakt, maar de molen werd niet gerestaureerd. Later werd Hof Souburgh / De Kleine Nes, waar de molen op staat, door Alblasserdammer Anne Broere gekocht. Hij bood aan de restauratie op zich te nemen, als hij in plaats van vier kavels, zes kavels voor woningen uit mocht geven. Daar kwam geen toestemming voor van de provincie. De gemeente kocht de molen van Broere over voor één euro en droeg deze vervolgens over aan de SIMAV.

Nul euro subsidie

De gemeente Alblasserdam en de SIMAV probeerden nog om via de provincie aanspraak te maken op een subsidie van 400.000 euro. Dat lukt niet, omdat de gemeente ooit had afgesproken met de provincie om geen aanspraak te maken op de subsidie. Uit coulance werd later nog 150.000 euro aangeboden door de provincie, maar de termijn waarbinnen de restauratie gestart moest zijn, werd niet gehaald en er werd besloten om een draaivaardig exemplaar te maken en dus kreeg Alblasserdam nul euro subsidie.

Weer vertraging

Vorig jaar november ging wethouder Arjan Kraijo er in zijn column nog vanuit dat Molen Souburgh ‘begin 2019’ gerestaureerd zou zijn. Inmiddels is de verwachting een jaar opgeschoven. De SIMAV laat in haar nieuwsbrief weten: “Het is (net) niet gelukt om de restauratie van de Souburghse Molen in Alblasserdam nog in 2018 te start­en. Toch staan we nu kort voor het daadwerkelijk aan­vangen van de fysieke werkzaamheden. De subsidie is geregeld met de gemeente en de bouwopdrachten zijn verleend aan molenmaker en aannemer. Hier is nog veel technisch werk aan vooraf gegaan en is enige tijd onderhandeld. Deze maand worden de laat­ste voorbereidingen getroffen, zodat we hopen in 2019 ‘echt’ van start kunnen gaan. De totale renovatieperiode zal zeker een jaar vergen.”

Meerwerk

Aanvankelijk gingen de offertes die voor de klus werden opgevraagd boven de begroting. Peter de Waard van de SIMAV vertelt hierover: “Daar zijn we in de afgelopen tijd driftig mee aan de praat geweest. Doordat er andere werkmethodes gebruikt worden en niet al het pleisterwerk wordt vervangen, past alles nu precies binnen de begroting. Verder is er inmiddels overeenstemming met de gemeente Alblasserdam voor het geval dat er meerwerk uitkomt. Het is voor ons belangrijk dat de gemeente Alblasserdam alle kosten betaalt. Anders zeggen straks de andere gemeentes: ‘Wacht eens even, wij gaan niet voor de herbouw van een molen in Alblasserdam betalen.”

Prijzen definitief

Volgens De Waard zijn inmiddels de definitieve prijzen afgesproken met de aannemer. “Dat wilden we voor 31 december klaar hebben, want in januari gaan de prijzen weer omhoog. We willen de molen in 2019 klaar hebben.” Het restauratieproject wordt uitbesteed aan aannemers, molenmakers en deskundigen. De SIMAV heeft een commissie van acht personen die toezicht zal houden.”

Eén keer per maand kijken

Na de restauratie blijft de molen van de SIMAV. De gemeente Alblasserdam zal wel blijven bijdragen aan het onderhoud. Omdat het ook een officieel rijksmonument is, zal er ook jaarlijks een rijkssubsidie voor de molen worden verstrekt. De Waard vertelt dat de molen niet openbaar toegankelijk zal zijn: “Er liggen oude afspraken met Anne Broere. De molen staat op zijn terrein. De molenaar mag er wel altijd op, maar bezoekers mogen maar één keer per maand bij de molen kijken. Het wordt dus geen grote bezoekersmolen, maar we willen wel kijken hoe we het historisch besef van het waterbeheer op die molen kunnen bijbrengen bij kinderen. Ons doel van de SIMAV is dat ieder kind van de lagere school één keer op een molen is geweest.”

Enorme vertragingen

De keuze voor een draaivaardige in plaats van een maalvaardige molen is volgens De Waard van de SIMAV een verstandige keuze. “Onder de huidige molen zit nog een oude molen. Als je dieper naar beneden gaat om te restaureren, kom je in archeologisch onderzoek terecht en dat kan enorme vertragingen opleveren en dat je misschien niets meer mag. Daarnaast moet je een heel circuit van water maken om net te doen of de molen maalt. Je gaat dan veel kosten overhoop halen en wie gaat dat zien? De burgers van Alblasserdam gaat dan betalen voor iets dat ze toch niet zien. Een molenaar heeft het liefst een maalvaardige molen, maar voor wie zit je de kosten te maken?”

Rel van jewelste

In het verleden botsten de SIMAV en de gemeente Alblasserdam diverse keren. Er werden boze brieven gestuurd en er werden beschuldigingen geuit. Inmiddels gaat de samenwerking volgens de Waard een stuk beter. Hij blikt terug: “De gemeente heeft de molen verkocht aan de SIMAV met belofte dat zij alle kosten zouden betalen met aftrek van de provinciale subsidie. Maar er lag een afspraak met de provincie van 7 jaar eerder dat de gemeente de hele restauratie zou betalen. En daar kwam de SIMAV een paar maanden na de overdracht pas achter. Toen werd de provincie kwaad. Die zei: we hebben zeven jaar geleden afgesproken dat Alblasserdam alles zou betalen. Of Alblasserdam die afspraak was vergeten was of bewust vergeten was, houden we maar in het midden, maar dat heeft een bestuurlijke rel van jewelste veroorzaakt.” Volgens De Waard gaat de samenwerking tussen de SIMAV en de gemeente inmiddels wel weer goed. “Het gaat nu vlot en vloeiend. Wat dat betreft is de kou uit de lucht en wordt er goed samengewerkt.” Hoe het misverstand over de subsidie van 4 ton precies is ontstaan, is nog steeds niet duidelijk. In 2011 zei wethouder Sjoerd Veerman namelijk al dat de kans op subsidies klein zijn. Op Alblasserdamsnieuws.nl stond toen: “De 750.000 euro om de oude molen te restaureren, moet naar alle waarschijnlijkheid in zijn geheel worden opgehoest door de gemeente omdat volgens wethouder Sjoerd Veerman de subsidiemogelijkheden voor dit soort projecten nagenoeg te verwaarlozen zijn. Ook benadrukt Veerman in zijn brief aan de gemeenteraad dat de restauratieverplichting voor het herstel van de molen van Souburgh feitelijk al op de schouders van de gemeente rustte, als gevolg van een afspraak die met de provincie is gemaakt over het bestemmingsplan Waterhoven-Oost.”

Onderhoud kost 15.000 euro per jaar

Of de molen, die nu niet meer is dan een ruïne, het nog waard is om opgeknapt te worden, antwoordt De Waard: “Een nieuwe molen zou voordeliger zijn, maar dan ben je een rijksmonument kwijt en dan vervalt ook alle subsidie. Voor het onderhouden van een molen, moet je toch 15.000 euro per jaar rekenen. Dat is alleen maar om hem in stand te houden en zelfs dan raakt hij toch nog in verval. Het is een dure hobby, zo’n molen, maar zonder rijkssubsidie moet je er helemaal niet aan beginnen. Van de huidige Souburghse Molen is natuurlijk nog maar verrekte weinig over, maar de historische delen worden er wel zoveel mogelijk in meegenomen. De manier waarop ze hem herbouwen, is wel zoals hij er vroeger uitgezien heeft.”

Afbeelding

Afbeelding

In 2011, toen deze foto werd gemaakt, was er nog maar weinig heel.
Afbeelding

De Klaroen in mei 2007…
Afbeelding
Foto’s: Wanda Boeije-van Tuyl en Peter Stam.

Reacties

Alblasserdammer, Plaatselijke aannemers en Molenmaker worden compleet genegeerd.. schande!

Jan

Strooien maar, gemeente heeft geld genoeg …
Ik hoop dat ze alle vrijwilligers niet vergeten, deze mensen ook eens beloning geven.

Pom

Dat er jaren lang zo moeilijk wordt gedaan over een paar Euro.
Eén gezin gelukzoekers kost gedurende hun leven hier meer en daar zijn er heeeel veel van.
Dus waarom moeilijk doen over die 7.5 ton als het gaat om het in stand houden van ons erfgoed.
Nederland wordt al genoeg ontsiert door allemaal vreemde invloeden dus gewoon opknappen die molen zonder gezeik.

Jan Wijninga

@Alblasserdammer, Ik ben geen voorstander van het restaureren van dat bouwval maar volgens mij is de dakbedekking van de kap gedaan door van Zanten dakbedekking uit Alblasserdam.

peet

Ja de bewoners van onze mooie nieuwe wijk kijken nou natuurlijk naar een ruïne. T mag ff wat kosten een beter uitzicht. Misschien is het beter om dat hele monumenten gezeur eens neer te leggen en toch gaan denken over sloop. Deze molen staat op privé terrein en heeft geen toeristische waarde. Er fietst namelijk niemand heen om te kijken

Lucky2

@Pom je zou zeggen gezien je enthousiasme dat je in die mooie wijk aan de overkant woont , en in mijn ogen is € 750000.00 niet een paar euro maar gewoon een berg geld ,

Jan

Wat kost de verbouwing ook alweer van het gemeentehuis? 9 miljoen, waarvan een klein gedeelte voor de buitenkant. Zit je nog tegen een lelijk gebouw te kijken. Een molen die weer in zijn glorie wordt hersteld? Mijn zegen hebben jullie.

Joost

Project past “precies binnen de begroting”……
Alblasserdam kennende zal deze begroting nog wel een paar keer naar boven worden bijgesteld…………..

Alblasserdams erfgoed

Weer! heeft de gemeente Alblasserdam een kostenpost weten te creëren welke absoluut niet nodig was geweest.
Ik herinner me dat het gemeente bestuur het Huis van Rijkee eerst heeft aangekocht voor een exorbitant bedrag en het toen nog verder heeft laten verkrotten. Uiteindelijk het huis toen heeft verkocht aan de stichting Hendrick de Keijzer, welke zeggen en schrijven 1 euro betaalde…..
En wat te denken van de historische Rug aan Rug woningen in de Kerkstraat?
Ook daar heeft het spook van de afbraak eerst zijn werk gedaan voordat het gemeentebestuur actie ondernam, met het gevolg dat het restaureren in een veel hoger bedrag resulteerde dan nodig ware.
Conclusie: Ons gemeente bestuur heeft weinig oog voor de rijke historie en haar bijbehorende bebouwing. Het Alblasserdams erfgoed gaat op deze manier een veel te hoge prijs kosten. dat is niet nodig als de gemeentelijke gezaghebbers eerder in actie zouden komen.
De Moria Hoeve aan de Vinkenpolderweg ging in vlammen op, misschien wel tot opluchting van het gemeente bestuur? Alblasserdam, let op uw SAECK!

Matthijs

‘Past net binnen de begroting’, net zoals bij het gemeentehuis zeker? Daar blijft het niet bij hoor, met het miljoentje dat bij het gemeentehuis extra nodig is. Het is akelig stil trouwens rondom het gemeentehuis-verbouwingsbesluit van 18 december; er zal wel een bewuste mediastilte zijn!?

Jan Wijninga

@matthijs, Om de kosten te drukken komen er geen bedriegertjes op het plein want er zitten er al genoeg in het huis.

lampje

In de prijs van de grond voor de wijk tegenover de molen zat volgens mij al een bedrag voor deze restauratie. Het bedrag is er dus gewoon en is betaald door de wijkbewoners. Maar goed ik geloof niet dat de molen gerestaureerd zal worden voordat ik het werkelijk gezien heb…

Bron, Alblasserdams nieuws.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten