Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Fotografeer je Wing samen met een molen

Moderator: pieter

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1100
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 08 mei 2018, 17:24

NATIONALE MOLENDAG 2018

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 wordt de 46ste Nationale Molendag gehouden.
Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet.
Bezoek ook een molen en ontmoet de molenaar!


Je bent van harte welkom!
Afbeelding
De Heimolen, Rucphen

De molen beleef je pas echt als je binnen bent!
Je kent de molen vast van één van jouw dagelijkse routes naar school, werk of familie en vrienden. De molens zijn beeldbepalend voor Nederland. Maar deze monumenten beleef je pas echt, wanneer je binnen bent. Aangedreven door wind en water, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. Kom tijdens de Nationale Molendag naar een molen bij jou in de buurt en ervaar hoe hij bijvoorbeeld graan tot meel maalt of water uit de polder pompt. Elke molen is uniek en vertelt zijn eigen geschiedenis. Kom óók op bezoek en de molenaar vertelt je de bijzonderheden van zijn prachtige molen.

Afbeelding
De Hoop, Sprundel

Afbeelding
De Hoop, Roosendaal

Afbeelding
De Twee Gebroeders Roosendaal.

Alle deelnemende molens vind je hier. https://www.molens.nl/nationalemolendag/

Gratis Molen Ontdekboekje voor de jongsten,
Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen Ontdekboekje klaar.


Afbeelding

Dit boekje staat vol,
Met leuke raadseltjes puzzeltjes en andere leuke opdrachten waarmee zij niet alleen de verschillende molentypen leren ontdekken, maar ook van alles leren over het werk van de molenaar.


Bron,
Hollandsche Molen,
PZ.


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1100
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 14 mei 2018, 10:36

NATIONALE MOLENDAG TREKT TIENDUIZENDE BEZOEKERS

Afbeelding
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap gaf het startsein voor de Nationale Molendag

Afbeelding
Ruim 90.000 belangstellenden hebben dit weekeinde een molen bezocht tijdens de 45e editie van de Nationale Molendag.
Die schatting maakt de vereniging De Hollandsche Molen, die de Nationale Molendag in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert.


Afbeelding
Aan het jaarlijkse evenement deden op zaterdag ruim zevenhonderd molens mee en op zondag ongeveer 250.

Afbeelding
In en rond veel molens werden behalve rondleidingen ook andere activiteiten georganiseerd.

Afbeelding
Het thema dit jaar was Ontmoet de molenaar.

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, is tevreden over de opkomst: ''Voor ons is dit succes een bewijs dat molens en het molenaarsambacht bij Nederland horen."

"Veel mensen hebben kunnen zien hoe mooi molens zijn, maar vooral ook van de vrijwillige molenaars zelf kunnen horen hoe boeiend het is om met molens aan de slag te zijn", aldus Bakker. "Zij verdienen een grote pluim, evenals al die andere vrijwilligers die actief zijn op de molens."

Bron, NU.nl


De Heimolen in Rucphen deed uiteraard ook mee aan deze Nationale molendag, met een openstelling op zaterdag, ZIE VERSLAG RonalT.

ZATERDAG 12 MEI Nationale molendag 2018

De afgelopen tijd was er van alles gedaan om de molendag een succes te laten worden.
Kreeg ik gisteren morgen om 9 uur een telefoontje van Toon Naenen die als zendamateur (PD0RWL/P) de Heimolen wil activeren. Dat doen zij meer om het object waar ze die dag zijn wat meer bekendheid te geven. Soms zijn dit natuurgebieden en tijdens de molendagen een windmolen. Aan andere zendamateurs leggen zij uit waar ze zijn en wat er te doen is. Die gesprekken worden gelogd.
Dus met Joep overlegd en laten weten dat het goed is.

Dus deze morgen kwam ik aangereden en Pieter stond met een man te praten, dat bleek Toon Naenen te zijn. Hij had zijn auto aan de andere kant van de weg staan en er een mastje achter geplaatst waar een sprietantenne op stond en een paar lange draden ook voor antenne door moesten gaan. Zenden zou hij gaan doen op 70 cm, 2 meter, 10, 20 en 40 meter. Sommige van deze banden zijn geschikter voor dichtbij en andere weer voor verder weg.

Afbeelding
Toon ( Breaky Breaky ) Naenen

Ook Joep kwam aangefietst en al snel waren we de molen aan het klaar zetten en opzeilen.
Afbeelding

Pieter was in de weer met vlaggetjes aan het hek hangen.
Afbeelding

En ja dan kan je wel proberen een molen in de juiste richting te kruien, maar als er geen wind is weet ik niet wat de 'juiste' richting is. 😉
Het weerbericht gaf ZO als juiste richting aan. Dus hebben we hem maar naar Zuid gekruid. En we kwamen goed weg. Er kwam wat wind en het gevlucht begon rustig zijn rondjes te draaien.
Tijd voor koffie... en toen kwam buurman Theo met een stoel in zijn handen aangelopen. 'Ga maar zitten", zei ik nog. Maar dat was zijn verhaal niet. Hij had 4 van die stoelen staan en kon er niets mee. "Willen jullie ze hebben?". Nou die zijn meer dan welkom want we hebben nu drie verschillende stoelen staan. De nieuwe zijn een soort stoel zoals je 60 jaar geleden ook al zag met een rieten zitting. Best bij een molen passende stoelen. Dus; Theo, hartelijk dank!

De molen draaide zijn rondjes, soms heel langzaam, soms wat sneller. Bezoekers kwamen, sommige gingen al weer snel en anderen wilde wat rondkijken of rondgeleid worden.
Ook kwamen er nog wat bezoekers die door Toon waren 'uitgenodigd' of moet ik zeggen geactiveerd.

Afbeelding

Ik ben verschillende keren bij Toon gaan kijken en hij legde dan een en ander uit. Toevallig hoorde hij, op het moment dat ik er zat te babbelen, een oproep van een amateur die in een natuurgebied in Tsjechië stond. Die heeft hij netjes beantwoord en heeft deze call in zijn logboek geschreven, nadat ze gegevens over omstandigheden hadden uitgewisseld.

Het was bij ons, maar ook bij hem een komen en gaan van mensen. Het eten schoot er bij in omdat Karin met een appeltaart kwam aanzetten. Ze heeft koffie gezet en met de appeltaart erbij was het gezellig.
Nog wat mensen te woord gestaan. Tot er op een moment een oude man kwam binnengestapt.
Dat bleek molenaar Coppens uit Etten-Leur te zijn van de gesloopte 'molen van Coppens' http://www.molendatabase.org/molendb.ph ... nummer=838 Een mannetje van 90 jaar oud die binnenkwam met de opmerking tegen Pieter, 'nou jij bent hier ook niet gekomen om te werken'. 😏
Hij heeft zeker een uur zitten praten en er steeg regelmatig gelach op.

Afbeelding

En de tijd verstreek. We hebben 31 bezoekers geteld van 10 tot 16:30 uur. Daarna zijn we op gaan ruimen. Afzeilen, alles vastzetten en de molen naar het NW gekruid zodat hij goed staat als het harder gaat waaien. De vlaggetjes opgeruimd en de stoelen binnengezet.

We hebben een gezellige dag achter de rug.

Het weer: zonnig met af en toe een wolkje, de wind waaide uit zuidelijke richting 0-3 Bft en de temperatuur liep op naar 25 graden.

BRON, Ronald Troost, https://molenaarinopleiding.blogspot.nl ... 8.html?m=1.

Foto's (Heimolen) Pieter.


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten