Vervang je verlichting in de stuurschakelaar door LEDs (D45)

Beschrijvingen hoe je bepaalde klussen aan je GL1500 kunt uitvoeren
Gebruikersavatar
Indian
Berichten: 190
Lid geworden op: 13 dec 2008, 19:50
Type Goldwing: GL1500
Locatie: Enschede

Vervang je verlichting in de stuurschakelaar door LEDs (D45)

Bericht door Indian » 19 mar 2013, 21:28

De latere modellen van de GL1500 (1990 - 2000 SE) hebben handvat bediening die blauw oplicht waardoor de bediening gemakkelijker te vinden is in het donker. Aan de andere kant zijn ze een probleem door het doorbranden van de lampjes. Door ze om te wisselen door LEDs vermijd je het probleem van de warmte van gewone lampjes waardoor ze nooit meer door zullen branden.

Het eind resultaat ziet er op de afbeeldingen iets lichter uit dan in de werkelijkheid omdat ik ze meer belicht heb - ik wilde er namelijk zeker van zijn dat het goed zichtbaar was dat ze verlicht waren. In de werkelijkheid zien ze er ongeveer hetzelfde uit als met de gewone verlichting.
 1. De lampjes die in de bediening van de handvatten zitten zijn zeer klein en in een blauw rubberen omhulsel geplaatst.

  Afbeelding
 2. In het omhulsel zit een klein lampje en deze zullen we gaan vervangen.

  Afbeelding
 3. Om de lampjes te vervangen maakte ik gebruik van RL3-B2030 LED van superbrightleds.com. Deze zijn zeer goedkoop. Deze hebben een lichthoek van 30 graden, waardoor deze me wel geschikt leken en dat bleek ook zo op het eind. Deze LEDs kunnen niet rechtstreeks aan het 12V systeem geplaatst worden, hiervoor dient een 560 ohm weerstand in serie met de LED gesoldeerd te worden. Ik had deze weerstanden ook al, maar ze kunnen ook gekocht worden part number CF1/4C561J van superbrightleds.com. In totaal zijn er vijf LEDs en weerstanden nodig.

  Afbeelding
 4. Een van de lampjes, de "Set/Decel" verlichting aan de rechterkant, verlicht aan de zijkant in plaats van de voorkant. Voor een gewone lamp is dit geen probleem omdat deze rondom verlichten, voor een LED is dit wel een probleem omdat deze alleen aan de voorkant verlichten. Om dit probleem op te lossen heb ik de bovenkant van een LED onder een hoek eraf geschuurd en daarna met schuurpapier grof opgeschuurd. Op deze manier verlicht de LED het opgeschuurde vlak waardoor het onder een schuine hoek verlicht.

  Afbeelding
 5. De LEDs hebben een langere (positieve) poot en een kortere (negatief). Op de behuizing van de LED is de negatieve zijde ook te herkennen aan een vlak gedeelte, dit is universeel voor alle LEDs. Knip de positieve poot van de LED korter af, net zoals een poot van de weerstand zoals aangegeven.

  Afbeelding
 6. Gebruik een beetje soldeertin om de LEDs aan de weerstanden te verbinden. Doe dit zo snel mogelijk om schade aan de LED door verhitting te voorkomen. Knip de resterende poot van de weerstand af zodat het resultaat gelijk is aan de andere poot van de LED. Het is misschien verstandig om de LED te testen om er zeker van te zijn dat het werkt – u zult het niet leuk vinden om de gehele installatie te doen en dan erachter komen dat de LED defect is. U kunt dit doen door de LED met de weerstand aan een 12V voeding te zetten, de positieve zijde aan de weerstand en de negatieve zijde aan de LED. Doe dit niet andersom want dan zal de LED kapot gaan!

  Afbeelding
 7. Verwijder de schroef aan de onderzijde (voorkant) van het rechter handvat.

  Afbeelding
 8. Verwijder ook de schroef aan de achterkant.

  Afbeelding
 9. Haal de bediening van het handvat van elkaar door de bovenkant deels omhoog te tillen.

  Afbeelding
 10. Verwijder voorzichtig het lampje uit de houder in het onderste deel van de handvat bediening.

  Afbeelding
 11. Verwijder ook het lampje uit de houder in het bovenste deel van de handvat bediening.

  Afbeelding
 12. Maak de kabel bevestiging los (verwijder deze niet volledig) aan de achterkant en draai deze aan de kant.

  Afbeelding
 13. Verwijder de schroef en de beugel die er mee vastgehouden wordt van de hoek aan de bovenkant. Deze houdt de bedrading voor de verlichting vast, en zorgt ervoor dat de connectoren op hun plaats blijven. De witte connectoren aan de rechterkant van de schroevendraaier zijn voor de verlichting zelf. U zult zien dat, nadat de metalen steun verwijderd is, dat deze connector op zijn plaats gehouden wordt door plastic beugels dat ervoor zorgt dat deze niet los kunnen raken bij trillingen. Onthoud goed hoe dit bevestigd is, aangezien ze op dezelfde manier terug geplaatst moeten worden bij het monteren.

  Afbeelding
 14. Trek de bedrading los. Is het opgevallen dat bij het verwijderen van de onderste lamp dat de blauwe behuizing niet meegekomen is? De onderste lamp heeft de langste bedrading. Maak de connectoren los en verwijder de draden.

  Afbeelding
 15. Hier is de onderste lamp en de bijbehorende behuizing.

  Afbeelding
 16. Dit is een goed moment om de LEDs te testen. De bruine draad op de connectoren is +12V en de groene draad is aarde. Plaats de LED in de connector zoals aangegeven, zet de motor op "ON" en controleer of de LED oplicht.

  Afbeelding
 17. Ik heb voorzichtig de kale LED in het gat in het bovenstuk om te kijken of deze blauw oplicht. Het werkt!

  Afbeelding
 18. Knip de oude verlichting van de bedrading af en verwijder een klein deel isolatie op het einde. Ik heb gebruik gemaakt van krimpkous om de poten van de LED te isoleren.

  Afbeelding
 19. Soldeer de LEDs aan de bedrading op dezelfde manier als de weerstand aan de LED. De weerstand MOET aan de bruine draad gesoldeerd worden en de andere kan van de LED aan de groene draad. Isoleer de bedrading om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn - isolatietape zal werken, maar krimpkous is veel beter. Plaats de blauwe kapjes over de LEDs - ze zijn niet noodzakelijk voor de blauwe verlichting, maar ze zorgen er wel voor dat de LEDs op hun plek blijven zodat ze niet los kunnen trillen.

  Afbeelding
 20. Plaats de gewijzigde bedrading weer aan de connectoren in het bovendeel, druk de connectoren in de plastic beugels zodat ze niet los kunnen gaan en plaats daarna de schroef en de metalen beugel over de connector heen.

  Afbeelding
 21. Plaats de bedrading weer zoals deze origineel liep en zet daarna de kabelgeleider vast.

  Afbeelding
 22. Plaats de LED met de korte bedrading in het gat in het bovendeel.

  Afbeelding
 23. Routeer de LED met de lange bedrading om het handvat heen en in het gat in het onderste deel. Let er op dat op de foto de originele verlichting getoond wordt en niet de LED.

  Afbeelding
 24. Druk de beide helften samen, plaats de beide onderste schroeven terug en draai deze vast.

  Afbeelding
 25. Zet de contact schakelaar op ON om uw werk te bekijken. Het zou met een mooie blauwe kleur moeten oplichten zoals aangegeven!

  Afbeelding
 26. Nu gaan we naar de linkerkant.

  Verwijder de twee schroeven die de beide helften vasthouden.

  Afbeelding
 27. Trek de beide helften van elkaar af zoals aangegeven.

  Afbeelding
 28. Verwijder de schroef die aangegeven staat en de steun die deze vasthoudt. Deze houdt de verlichting en de bedrading op zijn plek en zorgt ervoor dat deze niet kan verschuiven.

  Afbeelding
 29. Verwijder de schroef. Deze verwijder het bovendeel (CB / Audio bediening paneel) van het onderste gedeelte.

  Afbeelding
 30. Trek het paneel van de CB / Audio bediening los.

  Afbeelding
 31. Trek de lamp uit het bovendeel en haal deze los.

  Afbeelding
 32. Verwijder de drie kleine schroeven die het paneel bij elkaar houden.

  Afbeelding
 33. Als de schroeven verwijderd zijn, trek dan de beide helften aan de verste zijde (die zijde het verst verwijder van de fader knop) uit elkaar zoals aangegeven.

  Afbeelding
 34. Verwijder de schroef en de beugel, op het onderste deel van het paneel, die de connectoren voor de verlichting in hun plastic beugel vasthoudt - dit werkt op dezelfde manier als aan de rechterkant.

  Afbeelding
 35. Verwijder de schroef die de schakelaar op zijn plek houdt. Verwijder de knipperlicht schakelaar als deze schroef verwijderd is, daarna de mute schakelaar en daarna pas de lichtschakelaar (in die volgorde).

  Afbeelding
 36. Hier hou ik de lichtschakelaar vast. Verwijder de lamp en haal de connector los.

  Afbeelding
 37. Verwijder uit het bovenste gedeelte van het paneel de schroef die het fader deel op zijn plek houdt, verwijder daarna de fader bediening.

  Afbeelding
 38. Maak de beugel voor de verlichting los, maar verwijder deze niet. Haal de verlichting eruit en maak de connector los.

  Afbeelding
 39. Hier ziet u de drie verwijderde lampjes. De lange bedrading is voor het onderste deel van het paneel en de andere twee hebben dezelfde lengte.

  Afbeelding
 40. Vervang de originele lampen door LEDs zoals eerder al omschreven. Op deze foto heb ik de bedrading in de connectoren geplaatst en de schakelaar op ON gezet om er zeker van te zijn dat de LEDs goed oplichten.

  Afbeelding
 41. Plaats de LED met de lange draad in de opening aan de onderste zijde van het paneel en monteer de beugel.

  Afbeelding
 42. Plaats de bediening voor de fader terug en zet deze vast in het onderste deel van het paneel.

  Afbeelding
 43. Druk de LED in de bediening voor de licht schakelaar.

  Afbeelding
 44. Plaats de bediening voor de licht schakelaar terug in het bovenste deel van het paneel en controleer of deze goed geplaatst is. Doe dit ook met de mute schakelaar en de tuning schakelaar. Zet deze vast met de schroef zoals getoond op de foto.

  Afbeelding
 45. Plaats de connectoren voor de verlichting in de plastic behuizing, plaats vervolgens de metalen beugel eroverheen en zet deze vast.

  Afbeelding
 46. Voeg de onderste en de bovenste helft van het paneel weer samen, beginnende bij de zijde van de fader knop. Druk vervolgens de uiteinden samen.

  Afbeelding
 47. Monteer de schroeven die de bovenste en de onderste helft van het paneel vasthouden.

  Afbeelding
 48. Plaats vervolgens de LED in het bovenste stuk van de handvat bediening.

  Afbeelding
 49. Plaats de bedrading onder de beugel en zet deze vast met de schroef.

  Afbeelding
 50. Plaats het CB/Audio paneel op de bovenkant van de handvat bediening, waarbij u dient te controleren of de beide plastic pinnen in de gaten vallen van de handvat bediening.

  Afbeelding
 51. Zet het paneel vast aan de handvat bediening met de bijbehorende schroef.

  Afbeelding
 52. Voeg de onderste en de bovenste helft van de handvat bediening samen en zet deze met de twee schroeven weer vast. Let er goed op dat deze schroeven een verschillende lengte hebben in tegenstelling tot die van de rechter handvat bediening. Op de foto wordt de lange schroef gemonteerd.

  Afbeelding
 53. Zet de contact schakelaar op ON en bekijk het resultaat van je werk!

  Afbeelding
Disclaimer: de volledige Engelse tekst vind u op GoldwingDocs.com en deze Nederlandse vertaling is met de toestemming van GoldwingDocs.com op het GoldWingForum Nederland geplaatst. Voor overige voorwaarden verwijzen wij naar de forumregels.
Klik hier voor de forumregels

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten