Zelfbouw vervangende indicatie benzine meter (D6)

Beschrijvingen hoe je bepaalde klussen aan je GL1500 kunt uitvoeren
Gebruikersavatar
Indian
Berichten: 190
Lid geworden op: 13 dec 2008, 19:50
Type Goldwing: GL1500
Locatie: Enschede

Zelfbouw vervangende indicatie benzine meter (D6)

Bericht door Indian » 07 nov 2012, 20:56

Ik liep tegen het probleem aan dat de indicator voor het benzine lampje niet meer werkte en kwam tot de ontdekking dat de thermistor (een temperatuur afhankelijke weerstand) $40 zou gaan kosten.

Hij wilde zelf een oplossing proberen te vinden en liep tegen twee problemen aan. Het eerste was dat een thermistor niet goed werkt met LED's en het tweede was dat de lamp lichtelijk ging branden waardoor het onduidelijk was of het wel of niet werkte.

De oplossing was ... een drijvende schakelaar ... Een magnetische lees schakelaar en een eenvoudige elektronische schakeling om het licht aan te zetten. Het elektronische circuit is een extra toevoeging en niet noodzakelijk. Het voordeel is wel dat, als het niveau bijna bereikt is, dat de lamp bij gelegenheid niet uit en weer aan gaat.
 1. Dit is de oorspronkelijke poging, de drijver is afkomstig van een oude drijver uit een GL1100.

  Afbeelding
 2. De eigen gemaakte versie kan ook maar bleef lichtelijk steken. Deze dient dan groter in diameter te zijn en langer dan het origineel maar hij werkt wel.

  Afbeelding
 3. Hier zie je het resultaat waar de thermistor aangesloten is.

  Afbeelding
 4. Bij de volgende foto zie je hoe alles geplaatst is in de bevestiging.

  Afbeelding
 5. En hier dus gemonteerd.

  Afbeelding
 6. Bij de winkel een aantal drijvers gekocht (om te kijken welke het beste te gebruiken was), de kosten waren $5 per stuk.

  Afbeelding
 7. Op de vorige foto staat het eind resultaat van degene die gebruikt is, deze is afkomstig van een Honda Civic uit 1999 waarvan alle overbodigheden verwijderd zijn. Op de volgende foto staat waar deze langs de rode lijnen afgesneden dient te worden (linksonder op de foto) en wat het eind resultaat is (rechts op de foto).

  Afbeelding
 8. Hier staat de volledige eindmontage.

  Afbeelding
 9. De uiteindelijke bedrading hiervoor.

  Afbeelding
 10. En het elektronische schema. Hierbij dient 1,5 seconde volledig contact te zijn voordat het IC 555 de lamp aan zal zetten ... Op deze wijze zal een twijfelende schakelaar de lamp niet aanzetten.

  Afbeelding
Disclaimer: de volledige Engelse tekst vind u op GoldwingDocs.com en deze Nederlandse vertaling is met de toestemming van GoldwingDocs.com op het GoldWingForum Nederland geplaatst. Voor overige voorwaarden verwijzen wij naar de forumregels.
Klik hier voor de forumregels

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast